Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gestolen brandkranen niet vervangen: 'Ik vertrouw het niet meer'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 mei 2016, 19.00 uur

De brandweer kwam afgelopen donderdag voor een onaangename verrassing te staan toen ze een brand op IJburg wilde blussen. Er waren namelijk geen brandkranen meer.

Die werden twee maanden geleden gestolen door koperdieven, maar zijn door de Vereniging Van Eigenaren (VVE) nooit vervangen. Sommige bewoners zich nu niet meer veilig in zijn huis. Het is half 10 in de avond op het moment van de brand aan de Bert Haanstrakade. Bewoner Bert Sluis en zijn vrouw worden gewerkt door een alarm. 'We hoorden wel een pieper, maar dat hoor je wel eens als een batterijtje leeg is. Maar op een gegeven ogenblik zagen we een zwarte walm', zegt Sluis.

Onderburen
Buiten wordt al gauw duidelijk dat de brand bij de onderburen is. De brandweer krijgt de brand onder controle, maar kon door het oponthoud toch later beginnen met blussen. 'Het geheel is toch wel fors uitgelopen door de ontbrekende brandkranen', meent Sluis. 

Lees ook: Veel schade door brand wasdroger IJburg

'Zo snel mogelijk melden'
Want die werden dus twee maanden geleden gestolen. 'Als een bewoner ziet dat er een defect is of dat er een kraan van een blusleiding ontbreekt, moet 'ie dat zo snel mogelijk melden bij de eigenaar. Dus of de woningcoöperatie of de VVE. Die is er verantwoordelijk voor om het zo snel mogelijk te verhelpen', zegt brandweerwoordvoerster Victoria Burgers. Volgens bewoner van de flat Bert Sluis is er meerdere malen aangegeven bij de VVE dat de kranen gestolen waren. Maar daar kwam geen antwoord op.

'In bestelling'
De VVE zegt in een reactie tegen AT5 dat de nieuwe doppen in bestelling zijn. 'We snappen de schrik van de familie Sluis. We weten dat we verantwoordelijk zijn voor het materiaal. Het herstel duurde langer omdat we aangifte moesten doen. In de aanschaf voor nieuwe doppen hebben wij een financiële overweging moeten maken. De nieuwe doppen zouden maandag komen, maar de bestelling was vertraagd.'

Voor Bert Sluis maakt het niet uit. Hij heeft zijn huis te koop gezet. 'Ik heb er genoeg van. Hoe mooi ik ook woon, ik vertrouw het niet meer.'