Start van hoofdcontent

Stad

nl

Weinig animo voor horecaproef in winkels

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 mei 2016, 20.08 uur

De regels voor zogenoemde mengformules wordt voor twee straten verruimd. Winkeliers mogen meer tijd en ruimte besteden aan de verkoop van koffie en gebak, naast de verkoop van andere producten.

Een kopje koffie drinken tijdens het passen van kleding, dat mocht al. Maar de proef van het stadsdeel gaat verder. Zo mag het horecagedeelte groter zijn en mag het aan de straatzijde zitten. Bij kledinguitleenwinkel The Fashion Library zien ze wel wat in de plannen. 'We zijn een kledingbibliotheek. Dus wij hebben abonnees die komen telkens terug en we bouwen echt een band op met ze. Dus het is heel leuk om daardoor wat meer gezelligheid in de winkel te creëren', zegt mede-eigenaar Elisa Jansen.

'Je ziet overal in de stad dat mensen meer willen beleven, rondslenteren. En je ziet ook al heel veel winkels die tegen die formule aanzitten en al horeca-activiteiten ontplooien', zegt Boudewijn Oranje. Voorzitter van de bestuurscommissie Centrum. 

Lees ook: 'Als het zo doorgaat kun je aan de hakkenbar een baco bestellen'

Alleen in de Westerstraat en de Cszaar Peterstraat gaat de proef in. Goed nieuws voor de ondernemers zou je zeggen, maar toch blijkt uit een belronde van AT5 dat de meeste ondernemers er niet op zitten te wachten. Zo ook Laura Wienerse van cadeauwinkel Not Just A Gift. 'Ik ga het niet doen omdat ik er geen ruimte voor heb. Als je dat gaat doen moet je op z'n minst een tafeltje en stoeltjes neerzetten. En ja, waar ga ik dat doen?'

Lees ook: Koffiebranderij Jordaan dicht omdat het koffie schenkt

Volgens het stadsdeel heeft de belangenvereniging van de horecabedrijven geen bezwaar tegen de proef. Ook bij de kledingbibliotheek denken ze niet dat hun horeca-activiteiten zorgen voor minder klanten bij café's en restaurants. 'Als iemand gezellig echt een kopje koffie wilt drinken, doen ze dat niet in een winkel maar in een leuk koffietentje. Het is meer een extraatje voor onze abonnees', legt Jansen. Maar de kledingbibliotheek is dus een van de weinigen die serieus overwegen om zich meer te gaan richten op horeca.

De proef gaat een jaar duren.