Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Jongen klapte uit de school over liquidatie Luana Luz Xavier'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 mei 2016, 11.56 uur

Een 'jongen uit Bos en Lommer' zou uit de school zijn geklapt over de liquidatie van Luana Luz Xavier in Amstelveen tegen een agent op straat.

Dit bleek maandagavond uit het tv-programma De Aanklagers op NPO 2. Officier van justitie Jolanda de Boer geeft aan dat het heel lastig is om dader en opdrachtgever op te sporen of aan elkaar te koppelen. 'Maar soms gebeurt het dat toch iemand uit de school klapt', zegt De Boer.

Gesprek met een agent
Vervolgens is de programmamaker bij een overleg tussen De Boer en politie waarin wordt gesteld dat een tweetal een gesprek heeft gehad met een politie-agent op straat. De persoon om wie het gaat vertelt aan de agent dat hij bekend is met de liquidaties. 'Hij noemt een aantal bekende personen. En vervolgens zegt hij: "Ik schroom er niet voor om ook liquidaties te plegen". Dat wordt gemuteerd door die collega en dat komt bij een analist terecht die inzoomt op die jongen', zegt Jolanda Boersma coördinator bij de politie. De telefoonnummers blijken op te duiken in verschillende liquidatie-onderzoeken.

Lees ook: Liquidatie Luana Luz Zavier vastgelegd op bewakingscamera

Contact via telefoon
Teamleider van de politie Theo Willemstein legt uit wat er opvallend was aan die nummers. 'Er is een bepaalde tijd gebeld met die nummers. We hebben die tijden natuurlijk uitgeschreven tussen de twee mannen. En dat past eigenlijk perfect, de telefoongesprekken stoppen precies na het liquideren. Dus reden genoeg om er met interesse naar te kijken.' Het gaat volgens Willemstein om twee jongens van Marokkaanse komaf uit Bos en Lommer.

Lees ook: 'Politieinval' na moord op Luana Luz Xavier

abc5media_image_1

Grootspraak
Er wordt tijdens het overleg tussen de politie en officier van justitie met de mogelijkheid rekening gehouden dat het om grootspraak gaat, maar de uitspraken worden wel serieus genomen en er is een onderzoek ingesteld.

Lees ook: Dertien tips na beelden liquidatie Luana Luz Xavier

Voor de ogen van haar kinderen
Luana Luz Xavier werd op 8 december 2014 voor de ogen van haar kinderen en moeder doodgeschoten op straat. Ze was de vriendin van de Amsterdamse crimineel Najib 'Ziggy' H. Hij is een kopstuk in de criminele organisatie rond de eveneens geliquideerde Gwenette Martha. Nog voor de moord op zijn vriendin, verdween 'Ziggy' spoorloos.

Lees ook: Zussen geliquideerde Luana Luz Xavier ondergedoken

De Aanklagers
In het VARA-programma De Aanklagers worden negen officieren van justitie van verschillende parketten geïnterviewd over spraakmakende zaken die veel in de media zijn geweest. Het programma geeft een inkijkje in de werkwijze en de overwegingen die een officier maakt tijdens zijn of haar werk. Eén van de zaken die in het programma wordt behandeld is die van de liquidaties in de stad. Het overleg is te zien vanaf 29:40.

Opsporing Verzocht