Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Onderduikadres aan Herengracht opengesteld voor publiek

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 mei 2016, 01.36 uur

De atelierwoning van kunstenares Gisèle d'Ailly van Waterschoot van der Gracht aan de Herengracht is vanaf volgende week opengesteld voor bezoekers. De latere vrouw van oud-burgemeester Arnold d 'Ailly woonde en werkte hier en bood in de Tweede Wereldoorlog onderdak aan vijf onderduikers.

Gisèle betrok in 1940 op 28-jarige leeftijd de bovenste etages van het hoekpand aan de Herengracht 401. Op het punt van haar artistieke doorbraak als schilder en glazenier nam zij samen met de Duitse dichter Wolfgang Frommel vijf jonge onderduikers in huis. De vertrekken waar de onderduikers woonden en zich zo nodig in een pianola konden verstoppen, zijn nu open voor publiek. 
 
Normaal huishouden
'Ze hebben tijdens de oorlog een zo normaal mogelijk huishouden gevoerd. Daarnaast hebben ze zich beiden bezig gehouden met kunst en cultuur. Ze hebben hen ook opdrachten gegeven om te tekenen, te vertalen, te dichten, te schrijven, te schilderen als het materiaal er was. Om hen vrijheid in hoofd te laten ervaren in tijden dat ze zaten opgesloten', legt Frans Damman uit, initiatiefnemer van het Huis van Gisèle.
 
Atelier
Ook haar ruime atelier waar veel werk van Gisèle te zien is, is nu toegankelijk voor publiek. Alles is nog zoals het was tijdens haar leven. Net als de vertrekken waar ze vanaf eind jaren '50 woonde met de naoorlogse burgemeester van Amsterdam Arnold d'Ailly. In de salon hangt het vijfluik Moira, dat op deze plek geconserveerd zal worden door het Stedelijk Museum. 
 
Belangrijke spilfiguur
'Ik denk niet dat ze de allergrootste kunstenaar was van de jaren '50. Misschien waren haar werken niet altijd even goed was, maar in het vijfluik zit haar hele ziel en zaligheid. Maar ze is wel een belangrijk spilfiguur in de Amsterdamse kunstwereld. En dat wij in de collectie veel raakvlakken hebben van andere kunstenaars die een bepaalde verbintenis hebben door haar', zegt Bart Rutten, hoofd collecties Stedelijk Museum.
 
Oud-burgemeester Cohen onthulde aan de gevel de plaquette ter ere van haar verzetsdaad. Bezoekers kunnen zich via de website van Stichting Castrum Peregrini inschrijven voor een rondleiding.