Start van hoofdcontent
nl

'De Toppers hadden finaleplaats Songfestival kunnen kopen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 mei 2016, 13.02 uur

Hadden De Toppers in 2009 de finale van het Songfestival kunnen halen als ze bereid waren geweest miljoenen euro's te betalen aan schimmige Oost-Europese figuren?

In het tv-programma Brandpunt vertelt de manager van de toppers, Benno de Leeuw, hoe hij werd benaderd door een man die zei het stemmingsgedrag te kunnen beïnvloeden. Hij vroeg een grote som geld in ruil voor een SMS-bombardement waardoor de uitslag van stemming zou worden gemanipuleerd. 

'Luttele miljoenen'
De Leeuw zegt in een wegrestaurant bij Hengelo te hebben gesproken met de man.  'Dat heeft hij mij uitgelegd ja. Dan dacht ik letterlijk van; hé! Dat zou best eens kunnen.' Op de vraag wat hij dan zou moeten betalen, antwoordt de Toppers-manager: 'Je praat over een wereldwijd evenement; dan denk ik dat je over luttele miljoenen praat.'

Lees ook: Amsterdamse acts nauwelijks succesvol bij Songfestival

De leden van De Toppers, (Gordon, René Froger en Jeroen van der Boom) veegden het idee van tafel. 'We hebben daar niks mee gedaan, het is meer lacherig de revue gepasseerd', zegt Jeroen van der Boom in de tv-uitzending. 'Ik kan mij ook niet voorstellen dat dat werkt'.

Zonder Shine
De drie heren konden uiteindelijk geen potten breken tijdens het festival. Met het nummer Shine strandden ze in de halve finale, ze eindigden als zeventiende van de negentien landen. 'We' kregen alleen punten van Albanië en Denemarken.