Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD wil hardere aanpak malafide taxichauffeurs Schiphol

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 mei 2016, 21.50 uur

Het irriteert de VVD mateloos dat er op Schiphol een aantal taxichauffeurs is die toeristen afzet. En dus gaat de partij vragen stellen aan het college over deze praktijken.

Toeristen moeten soms honderden euro's betalen voor een ritje van een paar tientjes. Dat is niet goed voor het gastvrije imago van de stad, zo vindt de VVD. 'Taxi's zijn het visitekaartje van de stad. De eerste kennismaking van toeristen met Amsterdam. Alles dus om dit te voorkomen', zegt gemeenteraadslid Cees Eenhoorn. 

Lees ook: Malafide taxichauffeurs gaan steeds verder, Schiphol-Okura Hotel: 980 euro

Gisteren werd bekend dat de ronselpraktijken steeds verder uit de hand lopen. Er zijn meldingen van toeristen die 980,50 euro moesten betalen voor een rit van de luchthaven naar het Okura Hotel.

De slachtoffers worden door ronselaars in de aankomsthal op Schiphol al opgevangen en gelokt met aantrekkelijk lijkende prijzen. Eenmaal aangekomen op de bestemming blijkt het toch anders te zitten. De prijs is bijvoorbeeld per vervoerd persoon en ook voor koffers moet er extra betaald worden.

De VVD heeft nu vragen gesteld aan het college over de situatie. 'Als je met mystery guests werkt, als je ervoor zorgt dat op Schiphol de zaken goed geregeld zijn. Toeristen moeten ook aangifte doen', zegt Eenhoorn. 

Lees ook: Israëlische toeristen bij aankomst op Schiphol al meteen opgelicht

Wat wethouder toerisme Ollongron gaat doen is niet duidelijk. Ze wil niet reageren. Schiphol is gemeente Haarlemmermeer en daarom kan zij er niets mee, zo laat ze weten. Ondanks dat de gemeente Amsterdam mede-eigenaar is van de luchthaven, die voluit Amsterdam Airport Schiphol heet, en de toeristen allemaal naar hotels in Amsterdam worden vervoerd.