Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duizenden wandelaars op pontonbrug over het IJ: 'Het komt wel even terug'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 mei 2016, 19.59 uur

Duizenden mensen hebben vanmiddag over een speciale pontonbrug gewandeld die vanwege Bevrijdingsdag in het IJ is gelegd.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lag er ook een pontonbrug, omdat brandstofgebrek er voor zorgde dat de veerboten niet meer konden varen. Een keten van ponten maakte de oversteek toch mogelijk en redde vele Amsterdammers van de hongerdood. 

Vanmiddag om 14.00 uur ging de brug voor het eerst, en waarschijnlijk ook het laatst, weer open. Veel van de mensen die er overheen liepen deden dat in 1945 ook. 'Het is een hele mooie brug, maar toen was het wel even anders', vertelt een vrouw. 'Het komt wel even terug ja.'

Lees ook: Pontonbrug krijgt herkansing: 'Dit gaat nooit meer gebeuren'

'Ik ben een van de weinige kinderen die is geboren hier in Amsterdam in de onderduik in de laatste jaren van de oorlog', zegt een ander. 'Ik ben geboren in februari 1945. Toen ik geboren werd woog ik zes pond en ruim een jaar later woog ik nog maar vier pond. Er was alleen nog maar drinken, er was geen eten, geen verwarming.'

De pontonbrug is inmiddels weer weggehaald.

AT5 deed vandaag live verslag vanaf het IJ en was ook aanwezig bij diverse andere vrijheidsvieringen in de stad. Alle uitzendingen zijn hier terug te zien. Bekijk hieronder een compilatie:

abc5media_video_1