Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politieheli filmt arrestatie 'liquidatieteam' Knokkestraat

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 mei 2016, 08.58 uur

De heimelijke achtervolging en arrestatie van vier mannen, die begin vorig jaar volgens justitie op weg waren om iemand te liquideren, is gefilmd door een politiehelikopter.

Vier mannen, verdeeld over twee auto's, rijden in de vroege ochtend van 1 februari 2015 van Eindhoven naar Amsterdam. Het viertal wordt uiteindelijk klemgereden in de Knokkestraat in Nieuw Sloten.

Kalasjnikovs
Een paar weken eerder ontdekt een politieagent een van de voertuigen op een parkeerplaats in Eindhoven. Het gaat om een BMW, die eind december 2014 blijkt te zijn gestolen in Amsterdam. Bij een nachtelijke inkijkoperatie vinden rechercheurs onder meer twee kalasjnikovs en een jerrycan benzine.

abc5media_image_1
Lees ook: [Video] Politie schiet verdachte neer na achtervolging in Nieuw-West

Wapens onklaar gemaakt
De politie besluit het voertuig vervolgens in de gaten te gaan houden. Rechercheurs plaatsen afluisterapparatuur in de auto en parkeren een onopvallende camerawagen naast de BMW. Officier van justitie Hetty Hoekstra neemt het opmerkelijke besluit om de automatische vuurwapens onklaar te maken en terug te plaatsen in de auto.

Lees ook: [Video] Aalbersberg: 'Waarschijnlijk liquidatie voorkomen door arrestaties'

Beweging
Lange tijd gebeurt er niets. Tot de vroege ochtend van 1 februari. Midden in de nacht is er ineens beweging bij het voertuig. Zodra de BMW het terrein afrijdt, wordt er een grote politie-actie op touw gezet, waarbij een arrestatieteam en de politiehelikopter worden opgeroepen.

Lees ook: 'Liquidatieteam' Knokkestraat hoort eis: 'Morgen gaan we hem pakken'

Achtervolging
Wat volgt is een bloedstollende achtervolging. Op het hoofdbureau van de politie in Amsterdam wordt die nacht live gevolgd hoe de vier mannen langzaam in de buurt van Amsterdam komen. Officier van justitie Hoekstra denkt op dat moment maar een ding: de voertuigen mogen koste wat kost niet de stad binnen rijden. Maar net op het moment dat het arrestatieteam wil ingrijpen, nemen de twee voertuigen plotseling de afslag.

Misdaad BV maakte een reconstructie van de politie-actie, de achtervolging en de arrestatie van de vier mannen in de Knokkestraat. De uitzending is hier te bekijken en wordt vanavond om 17.15 uitgezonden op AT5. HH: 19.15 en 23.15.

abc5media_image_2