Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bijlmerbajes wordt asielzoekerscentrum

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 mei 2016, 14.00 uur · Foto: Rijksvastgoedbedrijf

De gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaan de Bijlmerbajes aan de Wenckebachweg en het voormalige ALO gebouw aan de Willinklaan ombouwen tot asielzoekerscentrum.

De komende tijd worden beide locaties door het COA verbouwd. De voormalige Bijlmerbajes wordt geschikt gemaakt zodat ze voldoen aan de eisen voor de opvang van asielzoekers. Ook worden de tralies en een deel van de muur verwijderd. Hier komen duizend asielzoekers.

De Willinklaan krijgt bebouwing op twee sportvelden. Hierin komen, naast woonruimten, ook kook- en wasruimten. In het gebouw van de voormalige ALO worden bij de opvang behorende kantoren van het COA ondergebracht. Aan de Willinklaan komen achthonderd asielzoekers.

Lees ook: Nog dit jaar extra asielzoekerscentrum open in Amsterdam

Besloten informatieavonden
'De komst van een asielzoekerscentrum heeft gevolgen voor bewoners in de buurt en de stad', stelt het stadsbestuur. 'Het college en de bestuurscommissie gaan tijdens besloten informatieavonden met bewoners in gesprek. Daarnaast wordt door het COA een omwonendencommissie ingesteld om een goede relatie op te bouwen tussen de omwonenden en de asielzoekerscentra.'

De verwachting is dat vanaf augustus de eerste mensen hun intrek in de opvang aan de Wenckebachweg. Beide asielzoekerscentra zijn tijdelijk. Het asielzoekerscentrum aan de Wenckebachweg blijft naar verwachting anderhalf jaar, het asielzoekerscentrum aan de Willinklaan blijft tien jaar. 

Duizend woningen
Over een paar jaar moeten er op de plek van de Bijlmerbajes duizend woningen en een middelbare school komen. Er werd al naar partijen gezocht die het terrein wilde kopen en dat konden realiseren.  

In totaal komen er drie asielzoekerscentra in de stad. Duidelijk was al dat er in 2018 een asielzoekerscentrum komt in de Houthavens. Daar komen vijfhonderd asielzoekers in.