Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Voorjaarsnota: stad krijgt schoonmaakbeurt van 10 miljoen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 mei 2016, 19.03 uur

Amsterdam gaat jaarlijks 10 miljoen euro extra uitgeven aan het schoonhouden van de straten van de stad en het sneller schoonmaken na evenementen.

Bij dat schoonmaakwerk worden ook Amsterdammers ingezet die moeite hebben met het vinden van een baan. Ze gaan een werkbrigade vormen om de stad op te knappen. 

Dat staat in de voorjaarsnota van de gemeente die wethouder Udo Kock (Financiën) vandaag heeft gepubliceerd. De meeste plannen die daar instaan, waren al bekend, maar zijn nu verder uitgewerkt. Zo wisten we al dat er extra geld zou komen voor een schone stad, maar nog niet dat dat 10 miljoen is. Eerder was sprake van 4 miljoen extra.

Lees ook: Extra geld naar vluchtelingen en opknap wijken, toeristenbelasting omhoog

Andere opvallende plannen van het stadsbestuur:

De komende jaren wordt 40 miljoen euro gestoken in het opknappen van achterstallig onderhoud. Het geld gaat vooral naar buurten buiten de ring en naar Noord, waar flinke achterstanden zijn.

- Om het toerisme te spreiden wordt de toeristenbelasting gedifferentieerd: vanaf 2018 wordt in het centrum de toeristenbelasting 6 procent en daarbuiten 4. Nu is er één tarief voor de hele stad van 5 procent. Ook vakantieverhuur, Short Stay en Bed and Breakfast gaan vallen onder het hoogste tarief. Daarnaast gaan cruisetoeristen, touringcars en stadstours 'vermakelijkheidsretributie' (een vergoeding voor dagjesmensen) betalen. Dit levert vanaf 2018 jaarlijks 12 miljoen op.  

- De nachtopvang voor daklozen is vaak overvol. Voor de uitbreiding van de nachtopvang is 2,7 miljoen per jaar beschikbaar.

- Voor de veiligheid in de stad wordt in 2017 5 miljoen euro uitgetrokken. Dit geld is bestemd voor onder meer de aanpak van radicalisering, de treiteraanpak (overlastgevende mensen weghalen uit een buurt) en Programma Prostitutie (einde maken aan mensenhandel en uitbuiting op de Wallen).

Lees ook: Stad haalt dit jaar waarschijnlijk 46 miljoen aan toeristenbelasting binnen

'Echte problemen niet aangepakt'
Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA zijn niet zo te spreken over de keuzes die het college van b en w heeft gemaakt. Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks, vindt het bijvoorbeeld raar dat er 4 miljoen extra naar internationaal onderwijs gaat, terwijl er in de stad zoveel ongelijkheid in het onderwijs. 'Die segregatie is een veel groter probleem dat een tekort aan elitair internationaal onderwijs.'

Ook wijst Groot Wassink erop dat Amsterdam straks minder geld krijgt van het rijk. 'Dat is al bekend, maar daar houdt dit college nog helemaal geen rekening mee. Dat is gek. Ze weten dat er een tegenvaller aankomt, maar daar bereiden ze zich niet op voor.'

Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA, vindt dat de voorjaarsnota 'een gebrek aan urgentie uitstraalt'. 'Er wordt te weinig ingegaan op de echte problemen van de stad, bijvoorbeeld de problemen op de woningmarkt. Hoe komen bijvoorbeeld mbo-studenten aan een huis?' Ook wordt er volgens de PvdA te weinig gedaan aan de drukte in de stad. 'Waarom wordt de toeristenbelasting in het centrum pas verhoogd in 2018? Waarom niet al in 2017?'