Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Amsterdamse 'vluchtte' uit stad wegens elektromagnetische straling

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 mei 2016, 17.44 uur · Foto: Vrouw

Stel je voor: je hebt een allergie voor alles met elektromagnetische straling. Deze wordt uitgestraald door bijvoorbeeld telefoons, een 4G-netwerk en wifi. Maar ook licht, zowel kunstmatig als daglicht, bevat elektromagnetische straling. Het is de wrange waarheid voor de 70-jarige Maria.

Maria moest haar Amsterdamse woning ontvluchten vanwege alle straling in de stad. 'Elektrovluchteling' noemt Maria zich. En omdat ze tegenover haar huis vijf zendmasten had staan, moest ze weg uit huis. Ze is nu 'gevlucht' naar een huis in een - qua straling - rustigere omgeving. 

Beplakken met aluminiumfolie
Ook al woont ze nu rustiger, toch is haar hele woning aan de binnenkant beplakt met aluminiumfolie. 'Die aluminiumfolie houdt de straling van de telefoons tegen', zegt Maria in een interview tegen VrouwAls ze dan last krijgt van straling, is de reactie op z'n minst heftig te noemen. 'Dan krijg ik bijvoorbeeld krampen in mijn voet. En ik krijg héle nare kloppingen in m'n borst, in m'n buik en het is bijna niet meer uit te houden.' Om de klachten te stoppen legt Maria vervolgens een lapje op haar hoofd en wikkelt ze zich in aluminiumfolie. 

Digitale leprapatiënt
Ze kan er nog enigszins om lachen, maar zorgen maakt ze zich wel. Want naar het ziekenhuis gaan is ook lastig, vanwege alle elektrische apparatuur daar. Maria: 'Ze zijn hier een nieuw ziekenhuis aan het maken met allemaal wifi. En waar ik ziek van word, kan ik ook niet liggen. En dan wil ik er een klacht over indienen en dan zeggen ze: "ga maar naar de gemeente".' De gemeente vertelt haar dat ze de klacht moet indienen via internet. Maar ook dat gaat niet. 'Ik ben dus eigenlijk gewoon een digitale leprapatiënt', meent Maria. 'De mensen die dit hebben komen volledig vast te zitten in de digitale maatschappij', voegt ze er aan toe.

Lichtpuntje
Gelukkig is er nog wel een spreekwoordelijk lichtpuntje in haar leven: trampoline springen in de woonkamer om stress tegen te gaan. 'Ik doe het iedere dag even. Wat ik heb is niet makkelijk, maar hier word ik echt vrolijk van.'

Het gehele interview is hier terug te kijken.