Start van hoofdcontent

Stad

nl

IJburg ligt wakker door heien: 'Extra borreltje en naar bed'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 mei 2016, 17.43 uur

Het worden slapeloze nachten voor bewoners van IJburg de aankomende week. Sinds afgelopen nacht wordt er intensief gewerkt aan een viaduct bij knooppunt Diemen.

Om dat op tijd af te krijgen werkt Rijkswaterstaat de hele nacht door. Van 's avonds negen uur tot vijf uur in de ochtend. AT5 kreeg via Whatsapp tal van hei-filmpjes binnen. Een van de filmpjes kwam van Marije. 'Dat gehei is de hele nacht doorgegaan. Daarvan heb ik vannacht redelijk geslapen, weer met oordoppen en we hebben de ramen dicht gedaan. Maar die huizen hier zijn zwaar geïsoleerd, dus dat is eigenlijk niet te doen. Dus dan neem je nog een extra borreltje', zegt Marije.

'Buren die boxen aan hadden'
'Ik dacht eerst dat het de buren waren die boxen aan hadden staan of iets dergelijks. Maar toen bleek al gauw dat het heiwerk was', zegt een andere omwonende. Rijkswaterstaat laat weten uit veiligheidsoverwegingen 's nachts te moeten heien. Het is dan rustiger op de weg waardoor ze sneller kunnen werken. Ook zeggen ze weinig overlast voor omwonende te verwachten, maar daar hebben ze zich blijkbaar in vergist. 

'Geluid draagt ver'
'Ik begrijp dat ze door moeten. En ik denk dat ze ook zoiets hebben van: "het is best ver van de bewoonde wereld dus we kunnen dat wel 's nachts uitvoeren", maar het geluid draagt best ver', zegt de omwonende. 'Als het moet gebeuren, moet het gebeuren. Maar wij zijn niet geïnformeerd', meent Marije. 

Tot en met vrijdag 27 mei wordt er nog iedere nacht geheid.