Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Gevoel alsof de dader zijn hele magazijn leegvuurde boven die jongen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 mei 2016, 20.32 uur

Een bijzondere dag vandaag in de Bunker in Osdorp. Buurtbewoners getuigden over de brute liquidatie in de Staatsliedenbuurt.

Hoe ongelooflijk en bizar de moordpartij op de mensen in de buurt is overgekomen werd vandaag nog maar eens duidelijk.

De liquidatie vond plaats in december 2012 en wordt gezien als bloederig dieptepunt van de oorlog in de Amsterdamse onderwereld die ook wel de 'Mocro War' wordt genoemd. Twee jongemannen kwamen om het leven, Youssef Lhkorf en Saïd el Yazidi. Een buurtbewoner die destijds getuige was stond ons onherkenbaar te woord over de schokkende gebeurtenis.

'Ik zie een jongen rennen die gevolgd wordt door een auto. Ik zie een persoon uitstappen met getrokken machinegeweer. En dan het gevoel alsof de dader zijn hele magazijn leegvuurde boven die jongen. Hij staat boven hem, hem vol te pompen met lood, om het zo maar uit te drukken. Je kijkt er naar en denkt: Dit gebeurt alleen maar in films joh!'

De daders echt goed herkennen, dat kon de buurtbewoner toen niet, omdat ze bivakmutsen op hadden. Het was voor hem dan ook een vreemde gewaarwording om de 'goed verzorgde jongens' vandaag in de rechtbank te zien zitten. Die verzorgde jongens zijn trouwens Adil A. en Anouar B., twee hoofdverdachten van de schietpartij.

frank Buis/AT5