Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammers zoeken het steeds verder buiten de ring

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 mei 2016, 10.37 uur

Met een overspannen huizenmarkt waar prijzen de pan uit rijzen zoeken steeds meer Amsterdammers hun vastgoedgeluk buiten de ring. En niet meer alleen in de omliggende gemeenten. Ze gaan steeds dieper de provincie in.

Groen, vlak bij de zee en aardige mensen is wat we horen als we in Heiloo vragen wat zo mooi is aan die plaats. Want daar is waar Amsterdammers dan onder andere heen verhuizen. En je krijgt er ook aardig wat woning voor je geld. Zo leg je een slordige vier ton neer voor een huis met een oppervlakte van 152 vierkante meter. En daar zit dan ook nog eens een tuin bij van 25 meter diep.

En het koopproces gaat er - in tegenstelling tot Amsterdam - nog normaal. Je maakt een afspraak om een huis te bezichtigen en dan ben je gewoon de enige. 'Dan ga je rustig onderhandelen', zegt makelaar René Knippenberg. 'We hebben gewoon een vraagprijs. Daar zit altijd een beetje marge in en dan kom je tot een eind.'

En dat maakt het blijkbaar steeds aantrekkelijker voor Amsterdamverlaters. Die trekken vaak naar de overige gemeentes uit de Stadsregio. Die loopt van de Beemster tot Uithoorn en van Haarlem tot Almere. Maar uit een rapport van Stadsregio Amsterdam blijkt dat het aantal mensen dat de regio verlaat stijgt. In 2015 wilde 64 procent van de stadsverlaters ook meteen de stadsregio uit. En die gaan dan naar het buitenland of bijvoorbeeld naar Heiloo.

'Ik denk dat we uit ons huidige aanbod dertig tot veertig procent wel uit die contreien krijgen op dit moment. Dat was vroeger een kwart of twintig procent', zegt Knippenberg.