Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kioskengroei in West aan banden gelegd

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 mei 2016, 19.30 uur

Vanaf volgend jaar wordt de kioskengroei in West aan banden gelegd.

De kiosken in West konden dankzij een slecht doordacht bestemmingsplan als paddenstoelen uit de grond schieten. Dit tegen de zin in van veel bewoners, die geen inspraak hadden. 'Dat kan ik eerlijk gezegd niet uitleggen. Ik heb me ook altijd afgevraagd: waarom stel je ergens een paraplubestemmingsplan voor in, als je denkt dat het maar een paar aanvragen zijn', zegt Gerolf Bouwmeester, stadsdeelvoorzitter van West.

Lees ook: Kioskhouders West wachten al maanden op exploitatievergunning

Het stadsdeel dacht in 2012 dat er maar animo zou zijn voor enkele kiosken. Daarom werd buiten het bestemmingsplan gelaten dat nieuwe kiosken aan buurtbewoners moesten worden voorgelegd. 'We dachten: laten we dat niet doen, dat is zo bureaucratisch. Achteraf een groot gemis natuurlijk', laat Gabi Choma, factievoorzitter van SP West weten.

'Hard gegaan'
Voor de kiosken in West werden bijna 60 vergunningen aangevraagd door een ondernemer. Hij kreeg er voor twintig toestemming. Dertien zijn er al gebouwd en een veertiende is in aanbouw. Volgens Bouwmeester is het de afgelopen jaren heel hard gegaan in de stad, vooral in stadsdeel West. 'Kijk bijvoorbeeld naar de hotels. Twee jaar geleden dacht iedereen: 'er moeten meer hotels bij'.' In maart werd een hotelstop aangekondigd in Amsterdam. 

Stem terugdraaien
De SP had, als het kon, haar stem teruggedraaid, zegt Gabi Choma: 'Er worden nu wel degelijk voorwaarden gesteld. Bijvoorbeeld: niet al te grote inbreuk op de openbare ruimte en verkeersveiligheid. Alleen ontbreekt de stem van de bewoners.'

Lees ook: Buurt boos om komst kiosken West

In juni wordt er begonnen aan een nieuw bestemmingsplan, waarin de burgers weer inspraak krijgen: wel of geen kiosk in de buurt. 'Het hangt een beetje af van hoelang de procedure loopt. Maar we hopen dat we volgend jaar die afweging kunnen maken', besluit de stadsdeelvoorzitter.