Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe leeftijdscheck bij coffeeshops in Zuid

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 mei 2016, 20.25 uur

In Zuid is deze week gestart met een nieuwe leeftijdscheck bij 18 Coffeeshops. Met de zogenoemde ID-scanner moeten jongeren worden gecontroleerd, en waar nodig geweerd.

Zuid is als stadsdeel koploper als het op drank- en drugsgebruik onder jongeren aankomt. Vrijere opvoeding, volgens onderzoek. Jongeren zelf zeggen dat het komt omdat er in Zuid geld is. 'Wat we bij de coffeeshops ook merken is dat er sprake is van meeliften. Minderjarigen vragen dan aan volwassenen of zij wiet willen kopen', zegt stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel. 

Lees ook: Jongeren in Zuid drinken en gebruiken het meest

Eigenaar van Greenhouse coffeeshops Joachim Helms erkent het probleem: 'Dat zie je inderdaad wel eens gebeuren. Lastig om op te lossen. Veel coffeeshops hebben wel iemand rondlopen en houden alles goed in de gaten.' Volgens Capel zijn met de ID-scanner niet gelijk alle problemen opgelost: 'Zo naïef ben ik niet. Maar we willen in Zuid dan jongeren bewuste keuzes maken. En als ze willen experimenteren dan moet het niet te makkelijk zijn voor ze om eraan te komen.'