Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Peter Bosz komende drie jaar trainer Ajax

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 mei 2016, 16.16 uur

Peter Bosz is de trainer van Ajax. Bosz komt over van Maccabi Tel Aviv en ondertekent bij Ajax een contract voor drie jaar. Dat meldt Ajax dinsdagavond in een persbericht.

Bosz volgt de vertrekkende hoofdtrainer Frank de Boer op. Ook assistent-trainer Hendrie Krüzen maakt de stap van Maccabi Tel Aviv naar Ajax. Ook hij tekent een contract voor drie jaar. Bosz en Krüzen beginnen bij Ajax met de A-selectie op 27 juni aan het nieuwe seizoen. Op die dag is in de Arena ook zijn presentatie.

Lees ook: Israëlische media: 'Ajax bereikt akkoord met Peter Bosz'

Geruchten
De naam van Peter Bosz ging rond als opvolger van Frank de Boer sinds die laatste zijn vertrek aankondigde. De huidige club van Bosz, Maccabi Tel Aviv, speelde dinsdagavond nog de finale van de beker, maar verloor deze. In de competitie eindigde de ploeg al eerder als tweede. De komst van Bosz naar Ajax werd dinsdag direct na de verloren bekerwedstrijd finale aangekondigd. 

'Een mooi moment'
Peter Bosz spreekt van een 'mooi moment' voor hem als trainer: 'Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik dolgraag in de Nederlandse top wilde werken. Het is eervol dat Ajax mij benaderde voor deze functie. Ik ben ontzettend ambitieus en dat is Ajax ook.' 

Directeur Edwin van der Sar zegt dat Ajax erg tevreden is over de komst van Bosz: 'Wij denken een trainer in huis te hebben gehaald die onze talentvolle selectie nog beter kan maken. De clubs die hij trainde speelden onder hem altijd technisch verzorgd en aanvallend voetbal en dat past bij Ajax. Peter is ervaren en heeft een duidelijke visie.'

Feyenoord
De actieve voetballoopbaan van Bosz was van 1981 tot en met 1999 en speelde zich af bij verschillende clubs in Nederland, Frankrijk, Japan en Duitsland. Hij kwam acht keer uit voor het Nederlands Elftal. Als hoofdtrainer was hij in het betaalde voetbal actief bij De Graafschap, Heracles Almelo, Vitesse en Maccabi Tel Aviv, tussendoor was Bosz technisch directeur bij Feyenoord.

Verdeeldheid onder supporters
Een deel van de harde kern van Ajax liet al eerder weten niet blij te zijn met de mogelijke komst van Bosz. Vooral zijn verleden bij Feyenoord is een pijnpunt. AFCA Supportersclub laat in een eerste reactie op de aanstelling van Bosz weten dat er onder de supporters 'verdeeldheid' heerst. 

AT5 besteedde twee weken geleden in de uitzending van De Stelling aandacht aan de geruchten over de komst van Peter Bosz. De uitzending terugkijken kan hier