Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten tellen alle fietsen binnen de ring

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 mei 2016, 19.31 uur

Alle fietsen tellen in Amsterdam. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar afgelopen weken hebben studenten deze taak op zich genomen. In opdracht van de gemeente telden zij alle fietsen binnen de ring. Deze week worden de laatste fietsen geturfd.

Al vier weken lang is een team van zo'n vijftien studenten dagelijks op pad om te weten hoeveel fietsen er in de stad zijn. 'Ik weet niet precies hoeveel fietsen ik inmiddels al geteld heb. Ik schrijf ze op en ga door naar de volgende straat. Het is onmogelijk om dat allemaal te onthouden', aldus student Lisa van Schagen.

'We hebben een soortgelijk onderzoek een keer gedaan in West. Op basis daarvan zouden we moeten uitkomen op ongeveer 380.000 fietsen, maar misschien worden het er wel veel meer', legt Minouk Lindonk van onderzoeksbureau Trajan uit. 'Het is druk in het centrum.'

Het aantal plekken voor al die fietsen is al wel in kaart gebracht, dat zijn er 243.000. 'Die zitten allemaal vol en daarnaast zijn er nog veel meer fietsen die een plekje moeten krijgen. Vandaar ook het onderzoek, want er is gewoon te weinig ruimte.'

Met dit onderzoek kan de gemeente zien waar ze ongebruikte fietsen volgens de nieuwe 'zeswekenregel' met voorrang verwijderd zullen gaan worden. Sinds deze maand mag een fiets na zes weken niet gebruikt al weg in het centrum, vanaf 1 september ook in de rest van de stad.