Start van hoofdcontent

Stad

nl

Omwonenden protesteren tegen hotels in brugwachtershuisjes

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 13.15 uur

Bijna dertig brugwachtershuisjes in de stad staan op het punt om omgebouwd te worden tot een hotel. In stadsdeel West zijn de vergunningen al aangevraagd en in centrum staat dit op het punt van gebeuren. Vanavond werd er geprotesteerd bij het monumentale brugwachtershuisje op de Walter Suskindbrug in het Centrum.

Het huisje werd symbolisch ingepakt en weggegeven aan de hotelbranche. Het is het zoveelste voorbeeld van doorgeslagen toerisme vinden verschillende bewoners. 'Welke gek heeft dat bedacht? Die hotels en die AirBnB's nemen de stad over', briest een omwonende. 'Ik ben heel ontevreden daarover. Je kan niet weg. Mijn hele leven zit hier in.

Henk van Dijk is een petitie tegen de plannen gestart. Inmiddels hebben al 4400 bewoners deze ondertekend. 'Ik denk dat als je nu kijkt naar de discussie over de stad in balans, dat het wel heel geks is dat als er nu in het centrum, waar feitelijk een hotelstop is, dat je dan nu toch deze huisjes als hotel gaat bestemmen.

Lees ook: SP in actie tegen hotels in brugwachtershuisjes

In 2009 is er een motie aangenomen dat er een prijsvraag zou worden uitgeschreven waarin Amsterdammers mee konden beslissen over een goede bestemming. Maar die prijsvraag is nooit gehouden, tot onvrede van ook de SP. 'Het is een symbool van wat er in de hele stad gebeurt, namelijk dat de stad wordt verpatst aan de hotelbranche. Er komen veel te veel hotelkamers. Daar moet dringend de rem op gezet worden.'

Op dit moment worden de huisjes overigens nog door brugwachters gebruikt, maar in de nabije toekomst zullen de bruggen geopend worden vanuit het hoofdkantoor van Waternet.