Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Dit jaar minder touringcars in binnenstad'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 oktober 2016, 12.45 uur · Foto: jos van Zetten

Het aantal touringcars dat de binnenstad heeft aangedaan is het afgelopen jaar voor het eerst in tijden gedaald.

Dit schrijft Het Parool donderdag. De krant baseert zich op tellingen van busstewards die toezicht houden op de op- en uitstapplekken van de bussen. Dit jaar reden tijdens de drukste toeristenperiode, tussen half maart en half mei, 16.531 touringcars de binnenstad in. Het voorafgaande jaar werden er nog 17.643 bussen geteld: een daling van zes procent. Eerdere jaren steeg het aantal bussen in de binnenstad juist flink.

Volgens Guido Frankfurther, projectleider van het stewardproject, zijn er meerdere oorzaken mogelijk voor de daling. 'Doordat het toerisme naar de stad stokt, zijn er ook minder bussen nodig. Maar het kan ook zijn dat chauffeurs hun passagiers vaker laten uitstappen op plekken buiten de binnenstad, bijvoorbeeld bij station Sloterdijk', aldus de projectleider tegen de krant.

Daling
Dit weekend concludeerde Het Parool al dat het aantal buitenlandse toeristen dat de afgelopen weken naar de stad kwam sterk is afgenomen. 'Vooral Chinezen en Japanners laten het afweten', stelde de krant.