Start van hoofdcontent

Stad

nl

Extreme overlast broers: 'Kinderen durven niet meer naar buiten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 mei 2016, 18.18 uur

Bandenprikken, scheld- en vechtpartijen en zelfs een poging om een buurman neer te steken. Een man in de Wilhelmus Leemansstraat in Nieuw-West zorgde ook vandaag weer voor extreme overlast. Buren zijn bang dat er binnenkort nog ergere dingen zullen gebeuren.

De man, een Algerijnse Amsterdammer van 41, komt vaak op bezoek bij zijn moeder, die in de straat woont. Vanochtend probeerde hij zwaar beschonken de vader van zijn bovenbuurvrouw neer te steken. Hij vond dat de bovenbuurman lawaai maakte.

'Voorkomen dat hij een steekbeweging zou maken'
'Hij heeft me aangevallen en er heeft een worsteling plaatsgevonden. Hij wilde een mes pakken om mij te steken. Ik heb hem naar buiten geduwd, als het ware het huis uit geduwd. Toen heeft er een worsteling plaatsgevonden in het trappengat. Ik wilde dat hij die steekbeweging niet kon maken, dus ik heb hem vastgehouden. Toen kwamen m'n buren ons uit elkaar halen en zo ben ik als het ware bevrijd', zegt het slachtoffer.

Vertrekken
Andere buren zeggen dat ze erg bang zijn en zelfs willen vertrekken. De broer van de agressieve man heeft al een straatverbod gekregen. Banden van auto's in de straat zijn lek geprikt. Woningcorporatie de Key bevestigt dat twee huurders zelfs de sleutel van een garage verderop hebben gekregen, zodat ze niet meer in hun eigen straat hoeven te parkeren.

'Meer dan buitengewone aandacht'
De politie bevestigt dat er vaker incidenten zijn geweest op het adres. 'Er is wat ons betreft sprake van een langlopend conflict. Er zijn meerdere buren die wel eens in de clinch hebben gelegen met een van deze twee partijen. En uiteraard heeft dat onze meer dan buitengewone aandacht', zegt politiewoordvoerder Nabil Ou-Aissa. Bij een eerder incident waarin deze familie betrokken zou zijn werd door de politie in de lucht geschoten om de zaak te kalmeren

'Kinderen iets aan doen'
'In dit pand kunnen de mensen niet rustig slapen. Ze zijn altijd bang, kinderen durven niet meer buiten te spelen. Ze zijn bang dat die mensen hier op straat rond zullen lopen en de kinderen iets aan doen. Dat een straat door twee personen zo geterroriseerd wordt, maakt het onmogelijk om te wonen', zegt de aangevallen buurtbewoner. De man zit nu vast.  De Key zegt in gesprek te zijn met de moeder vande verdachte om haar een andere woning aan te bieden, zodat de overlast en de bedreigingen zullen stoppen. Tot die tijd leven de buren tussen hoop en vrees.