Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Meldingen discriminatie slechts topje van de ijsberg'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 mei 2016, 20.45 uur

Afgelopen week maakte meldpunt discriminatie bekend dat het aantal meldingen flink afneemt. Maar dit betekent zeker niet dat er minder gediscrimineerd wordt. Volgens onderzoekster Ineke van der Valk doen steeds minder mensen melding, omdat ze denken dat het geen zin heeft.

Zakaria Taouss ging onlangs een avondje uit met vrienden. Toen ze een club naar binnen wilden werd Zakaria geweigerd. 'Het was heel erg druk. "We willen alleen onze vaste klanten binnen hebben", dus toen mocht ik helaas niet naar binnen. En m'n vrienden wel', zegt Taousse. 'Ik was nog met wat oudere, witte personen. Ik zeg het liever niet, maar het is wel zo. Die stapten echt net voor mij naar binnen en kwamen dus wel binnen', voegt hij er aan toe.

Lees ook: Aantal meldingen discriminatie in 2015 gedaald

'Topje van de ijsberg'
Ineke van der Valk doet al jaren onderzoek naar discriminatie. Dat de meldingen bij het meldpunt zijn afgenomen, betekent niet dat het aantal gevallen van discriminatie  afneemt, zegt ze. 'Het zou natuurlijk heel mooi zijn, maar ik ben bang dat dat niet het geval is. Bovendien is het zo dat cijfers van anti-discriminatiebureaus zijn altijd het topje van de ijsberg. En die zijn heel afhankelijk van of mensen gaan melden.'

Lees ook: 'Op de scooter word ik wel eens uitgescholden voor kutmarokkaan. En ik bén niet eens Marokkaan'

Tien procent
Uit onderzoek blijkt dat waarschijnlijk slechts tien procent van de gevallen van discriminatie daadwerkelijk wordt gemeld. 'Er zijn een heleboel redenen waarom mensen niet melden. Soms weet men niet de juiste instantie te vinden, of men weet niet wat precies de procedure is. Het komt ook voor dat men denkt: "Ach ja, het gebeurt nu eenmaal"', zegt Van der Valk.

Lees ook: Uitzwaaidag Sylvana Simons: Klachten discriminatie bij internetmeldpunt

'Ik geloof er niet in'
Ook Zakaria heeft geen melding gedaan. 'Ik geloof er zelf niet in. Ik geloof meer in de kracht van social media. Dat werkt blijkbaar wel beter dan de politie.' Meldpunt Discriminatie roept op altijd een melding te doen, ook al denk je dat het geen zin heeft.