Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw bestralingsapparaat in VUmc: 'Dit kan zo mooi gericht, zo precies'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 mei 2016, 22.10 uur

Het VUmc heeft als eerste ziekenhuis in Europa een nieuw bestralingsapparaat. Met de techniek kan de tumor preciezer worden bestraald.

Je hoopt er nooit gebruik van te hoeven maken: het nieuwe bestralingsapparaat van het VUmc. Maar voor patiënte Ati van den Broek komt het apparaat als geroepen. Ze heeft alvleesklierkanker en ziet dit instrument als een enorme kans.

'Om toch langer te blijven leven, zo is het toevallig wel. Want ik kan niet geopereerd worden', vertelt Van den Broek. Ze heeft al drie jaar een tumor en kon in eerste instantie niet worden bestraald, maar vandaag dankzij de nieuwe techniek wel. 'Dit kan zo mooi gericht, zo precies. Dat is voor mij echt iets heel moois.'

Lees ook: VUmc eerste ziekenhuis in Europa met verbeterde bestralingstechniek

In het nieuwe apparaat is een MRI-scanner ingebouwd, waardoor het mogelijk is tijdens de bestraling livebeelden van de tumor te maken. Doordat de bestraling preciezer kan, gaat de overlevingskans omhoog.

'De mate waarin het de overlevingskans vergroot zal sterk afhangen van het soort tumor en de plek waar die tumor zit', vertelt Ben Slotman, hoofd van de afdeling Radiotherapie. 'Maar we weten wel dat we met dit apparaat een hogere dosis kunnen geven en van een aantal tumoren weten we dat het dan ook leidt tot betere overleving.'