Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Doden door ademhalingsoefeningen 'iceman' Wim Hof'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 mei 2016, 16.25 uur

De ademhalingsoefeningen van 'iceman' Wim Hof' hebben vorig jaar zeker drie levens geëist.

Dat meldt Het Parool. De doden zijn twee buitenlanders en een Nederlander. Alle drie verdronken in een zwembad. Autopsierapporten van twee van hen stellen vast dat ze door verdrinking en niet door bijvoorbeeld een hartstilstand zijn overleden. Nabestaanden zeggen dat de drie mannen verdronken nadat ze ademhalingsoefeningen van Wim Hof deden. Ze verwijten Hof dat hij niet genoeg waarschuwt voor de risico's van zijn methode. 

Door de ademhalingsoefeningen ontstaat er een effect dat vergelijkbaar is met hyperventilatie. Wie dit wil moet een aantal series diep inademen en niet helemaal uitademen, gevolgd door een periode waarin niet word geademd. Gevolg: mensen kunnen korte tijd het bewustzijn verliezen. Als dit onder water gebeurt, kunnen de gevolgen dodelijk zijn. De doodsoorzaak wordt ook wel de shallow water blackout genoemd. 

Enahm Hof, zoon van Wim en directeur van icemanbedrijf Innerfire, voelt zich 'verantwoordelijk, maar niet schuldig'. Bij iedere cursus zou Hof waarschuwen dat de oefening nooit op een plek moet worden uitgevoerd waar flauwvallen gevaarlijk kan zijn. 'Dus nooit voor of tijdens duiken, autorijden, zwemmen, in bad, etc. en altijd op een plek met zachte ondergrond', staat op de site van Innerfire.

In een reactie aan AT5 laat Enahm Hof het overlijden van de drie tragisch te vinden. 'Wij doen er alles aan om het zo veilig mogelijk te maken. Het fenomeen - de shallow water blackout - is al jaren bekend. We proberen bewustwording te creëren.' Enahm Hof zegt dat de waarschuwingen al twee jaar worden aangescherpt. 'Bij de gratis online videoserie staat de waarschuwing nu een halfjaar, maar via onze andere kanalen staat het al langer.'

Enahm Hof vertelt nog steeds te geloven in de Wim Hof-methode: 'Het is net als autorijden, als je 200 kilometer ermee rijdt is het ook gevaarlijk.'