Start van hoofdcontent

Stad

nl

Internethandel in huisdier zorgt voor volle asiels: 'probleemgevallen' moeilijk te herplaatsen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 mei 2016, 17.52 uur

Steeds vaker krijgen dierenasiels 'probleemgevallen' binnen: dieren die ziek zijn of kampen met (ernstige) gedragsproblemen. Zo ook bij Dierenopvang Amsterdam, waar ze vorig jaar begonnen met het 'Kneusjesprogramma'.

Dieren met een gebruiksaanwijzing zijn niet erg populair in het asiel. Vaak blijven ze lang zitten. Daarom begon de Dierenopvang Amsterdam (DOA) vorig jaar met het 'Knappe Kneusjesprogramma' om geld in te zamelen voor het herplaatsen van 'probleemgevallen' bij gezinnen die daarvoor niet altijd beschikken over de financiële middelen, maar zo'n dier wel voldoende tijd en liefde kunnen bieden.

Hoge rekening

De meeste mensen haken af als ze een dier op leeftijd ontmoeten met gezondheidsproblemen, zegt Karin Amstutz van de DOA. 'Die vrezen voor hoge rekeningen van de dierenarts, of de kosten van speciaal voer'. Om die mensen toch over de streep te trekken, geeft de DOA korting op dat voer of betaalt het de rekening van de dierenarts.

Lees ook: Vastgebonden hond ook in asiel lastig benaderbaar

De actie bleek een succes, zegt Amstutz. In 2015 kregen vijftien dieren een nieuw onderkomen bij pleeggezinnen. 'En dat is best veel voor de zogenoemde langzitters'.

Internethandel huisdieren

De DOA denkt dat er meer probleemdieren binnenkomen bij asiels door internethandel in huisdieren. 'Het was nog nooit zo makkelijk om aan een huisdier te komen als tegenwoordig via bijvoorbeeld Marktplaats. Maar daarbij komen de nieuwe eigenaars vaak niets te weten over de achtergrond en het gedrag van het dier'.

Lees ook: Honden met voer en mand op straat gedumpt in Osdorp

'Als je hier komt, word je juist doorgezaagd over je leefomgeving, de tijd die je hebt voor het dier, je motivatie, of je binnenkort niet naar Australië verhuist. Zo voorkomen we dat dieren opgescheept worden in een omgeving waar het dier doodongelukkig wordt. Een dier is geen gebruiksartikel'.

Tekort aan gedragsdeskundigen

Het probleem speelt niet alleen in Amsterdam, volgens de Dierenbescherming wordt het steeds moeilijker om binnen drie maanden een nieuw onderkomen te vinden voor asieldieren, omdat asielen steeds vaker zieke dieren of dieren met een gedragsprobleem opnemen. De problemen zijn vooral de medische kosten en het dreigende tekort aan professionele gedragsdeskundigen, zegt de organisatie.

Lees ook: Uitgemergelde pup Homer loopt weer vrolijk rond