Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat Omar A. 'Met man en macht bezig, maar kan niet veel doen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 mei 2016, 18.37 uur

Is hij nou wel of geen verdachte? De Amsterdamse crimineel Omar A. zit al bijna twee maanden vast in een Marokkaanse cel. Hij zou daar verdacht worden van betrokkenheid bij de onthoofdingszaak van Nabil Amzieb. Toch is hij niet aangehouden op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM): 'Wij hebben geen enkele aanwijzing dat deze meneer betrokken is bij de zaak'.

'Marokko heeft blijkbaar besloten dat hij nog wel vast moet blijven zitten, terwijl wij Marokko ook gemeld hebben dat wij geen aanleiding hebben om deze meneer te verdenken op dit moment', zegt Gabrielle Hoppenbrouwers van het OM. Het hoofd van Nabil Amzieb werd op 9 maart gevonden vlak voor de deur van shishalounge Fayrouz aan de Amstelveenseweg.

'Hier geen verdachte'
De advocaat van A., Juriaan de Vries vindt het onbegrijpelijk dat zijn cliënt nog steeds vastzit. 'Het belangrijkste is, is dat Omar hier geen verdachte is en dat zou aldaar tot zijn invrijheidstelling moeten leiden.'

Het Openbaar Ministerie heeft op verschillende manieren contact gezocht met de Marokkaanse autoriteiten en zegt verder niets meer te kunnen doen. dat terwijl Omar A. wel een Nederlands staatsburger is: 'Ja het gaat om een Nederlands staatsburger, maar wij richten ons hier even op ons eigen onderzoek', zegt Hoppenbrouwers.

Lees ook: Verdachte opgepakt in onthoofdingszaak Nabil Amzieb

Hij vertelt hoe er achter de schermen al een tijd wordt gewerkt aan de vrijlating van Omar A.. Toch kan De Vries op dit moment niet heel veel voor A. betekenen. 'Ik ben advocaat in Nederland en niet in Marokko en het is zaak dat de Marokkaanse autoriteiten iets doen met de informatie die ze van Nederland hebben gekregen. Ik hoop dat daar zeer snel uitsluitsel over komt.'

Gebiedsverbod vanwege dodenlijst
Omar A. is de broer van de Amsterdamse crimineel Adil A., die veroordeeld werd voor de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt. Omar A. kreeg eerder dit jaar zelf een gebiedsverbod. Hij mocht niet in de buurt van waterpijpcafé Sara's Kitchen in de Marnixstraat komen, omdat hij op een dodenlijst zou staan. Zijn advocaat reageerde woedend op dat besluit van de rechtbank.

Lees ook: 'Broer Staatsliedenbuurt-schutter moest waterpijpcafé mijden wegens dreiging'