Start van hoofdcontent

Stad

nl

Binnenstadbewoners: 'Meer handhaving, plasplekken en spreiding Gay Pride'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 mei 2016, 18.23 uur

Meer handhaving, meer plasmogelijkheden en betere geluidsrestricties. Dat zijn slechts een paar punten die buurtorganisaties voorstellen rondom de Gay Pride dit jaar.

Al jaren klagen centrumbewoners over de, in hun ogen, extreme overlast die dit evenement geeft. Dit jaar hebben ze daarom een zienswijze ingediend, dat betekent dat ze de toegang willen tot de vergunning om daar eventueel bezwaar tegen in te kunnen dienen. 

'Rio zonder carnaval'
Lucien Spee, directeur van de stichting Gay Pride, vreest echter dat de bewoners aansturen op een verbod op de Gay Pride. 'Dat kun je je toch niet voorstellen? Amsterdam zonder Gay Pride, dat is als Rio zonder carnaval'.

'Evenement moet vooral blijven'
Maar, zo stelt Jacob Stroet van de verenigde buurtorganisaties Wij Amsterdam, op een verbod wordt echt niet aangestuurd. 'Wij vinden het een prima evenement en het moet vooral blijven. Het is goed voor de emancipatie van LHBT'ers. Maar wij willen dat het voor iedereen leuk is.'

Volgens Wij Amsterdam, moeten er daarom eisen gesteld worden aan de vergunning voor de Gay Pride. Vorig jaar werd er door veel centrumbewoners overlast ervaren. En dit jaar is het evenement nog groter, omdat Amsterdam deze zomer ook host is van de Euro Pride, de Europese editie. 

Lees ook: Bewoners Prinsengracht: Kan het allemaal ietsje minder met die Gay Pride?

Meer spreiding
'Juist omdat het zo groot is denken wij aan strengere regels om de overlast te beperken. Normaal mogen, bij langdurige evenementen, buitenbars en -podia maar tot 22.00 uur open zijn. Tijdens de Gay Pride is dit vrijwel altijd 24.00 uur met uitloop tot 01.00 uur', stelt Stroet.

En zo staan er meer punten op het lijstje van Wij Amsterdam; zoals betere handhaving op het water, meer plasmogelijkheden en meer spreiding. 'Juist nu de gemeente zo inzet op spreiding vindt er een heel groot, langdurig evenement midden in het centrum georganiseerd. Er is slechts zéér geringe spreiding, naar het Vondelpark en het Javaplein', aldus Stroet.

Lees ook: D66 wil af van geparkeerde auto's langs route Canal Parade

'We kunnen niet alle zorgen wegnemen'
Volgens de Gay Pride-organisatie kunnen niet alle zorgen worden weggenomen bij de binnenstadbewoners. 'Die zullen pas allemaal weg zijn als het evenement uit de stad verdwijnt. We organiseren het grootste evenement van de Gay Pride in de binnenstad. Daar komen 500.000 mensen op af. Dat merk je nou eenmaal.'

Over twee weken beslist de gemeente over de vergunning. 33 buurtorganisaties hebben nu een zienswijze ingediend, dan kunnen ze de vergunning bestuderen en eventueel in bezwaar gaan.