Start van hoofdcontent

Stad

nl

Tot 4,5 jaar cel geëist tegen leden Colombiaanse cokebende

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 juni 2016, 21.27 uur · Foto: Flickr/Pietromassimo Pasqui

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 4,5 jaar cel geëist tegen zes mannen en één vrouw die van het runnen van een drugslab worden verdacht. Ook worden ze verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie.

De zeven verdachten, voornamelijk Colombianen, werden een jaar geleden opgepakt na invallen van de politie. De drugs zou voornamelijk zijn geproduceerd in een landhuis in Abcoude, maar ook panden in de Watteaustraat in Zuid en aan het Goereesepad in Amstelveen zouden zijn gebruikt door de groep. Het huis in Abcoude was volledig ingericht als laboratorium voor de extractie, kristallisatie, drogen en versnijden van de cocaïne. Vervolgens werd de drugs ter plekke geperst tot blokken en verpakt voor de handel.

Lees ook: Leden 'drugsbende' nog zeker drie maanden vast

'De verdachten waren hier met een doel en dat doel was het verwerken van cocaïne en het maken van synthetische cocaïne', verklaart de officier van justitie. In totaal staan er veertien personen voor de rechter. Tegen één man is 54 maanden cel geëist. Volgens het OM was hij de spil in de organisatie. Verder werd er driemaal vier jaar cel geëist, eenmaal twee jaar, eenmaal één jaar en eenmaal zes maanden. 

Lees ook: Colombiaanse cokebende voor de rechter

Volgens het OM is er duidelijk sprake van een criminele organisatie. 'Het opzetten van een laboratorium vereist kennis, geld en planning. Er moet een ruimte gehuurd worden, de juiste chemicaliën moeten worden ingekocht. Mensen met kennis zijn naar Nederland gehaald. Hieruit spreekt een gestructureerd, duurzaam en crimineel samenwerkingsverband.' Iedere verdachte had zijn eigen rol binnen de organisatie.

Lees ook: OM: Colombiaanse bende produceerde cocaïne in professioneel laboratorium