Start van hoofdcontent

Stad

nl

Noord wil meer geld voor aanpak problemen De Banne

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 juni 2016, 00.50 uur

Als er geen extra structureel geld vanuit de gemeente naar stadsdeel Noord gaat, kunnen de problemen in De Banne niet effectief worden aangepakt. Dat zegt Coby van Berkum, de voorzitter van de bestuurscommissie naar aanleiding van een serie geweldsincidenten in de wijk.

Afgelopen weekend brandden op de Spinaker drie auto's af na brandstichting en maandag werd in de straat Tussendek een stel van hun koffers beroofd onder bedreiging van een vuurwapen. Rondom de Klipperstraat hangen sinds april camera's omdat daar een jeugdbende actief is die bewoners en ondernemers intimideert, spullen vernielt en inbraken pleegt.

Lees ook: Bewoners Banne voelen zich niet meer veilig: 'Ik ben in m'n tuin overvallen'

Deze week zijn er gesprekken gevoerd met overlastgevende jongeren en hun ouders en er wordt onder andere extra gesurveilleerd door de politie, wijkteams en straatcoaches. Maar volgens Van Berkum moet er meer geld vanuit de centrale stad naar Noord om de problemen écht aan te kunnen pakken.

'In Noord hebben we heel veel incidenteel geld. Dat is tot het einde van het jaar, daarna is het ook op. Wat wij nodig hebben is voor de lange termijn structureel geld en dat moeten we samen doen met de stad en met het college. We kunnen het niet alleen. Noord is ongelooflijk in ontwikkeling, de IJ-oevers, er wordt heel veel gedaan. Maar laten we alsjeblieft het achterland niet vergeten', aldus Van Berkum.

Door het cameratoezicht is het aantal incidenten inmiddels afgenomen. Toch zeggen veel bewoners dat hun gevóel van veiligheid absoluut niet is toegenomen sindsdien. Maar Van Berkum zegt dat er - naast de zichtbare middelen - meer wordt gedaan om de overlast aan te pakken.

Van Berkum: 'Daar kan ik hier niet alles over zeggen. Dat is iets wat we met politie en justitie samen doen. Daar zitten we bovenop, de rotte appels worden eruit gehaald. We doen er alles aan, met politie en justitie komen we met een effectieve aanpak.'

Noord is momenteel in gesprek met de gemeente en heeft een aanvraag voor meer geld ingediend. De gemeenteraad moet daar nog over besluiten.