Start van hoofdcontent

Stad

nl

Initiatiefnemer A'dam Toren wil snel passage over het IJ

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 juni 2016, 22.59 uur

Een brug over het IJ, of liever nog: een voetgangerstunnel. Dat is waar Sander Groet van de A'dam Toren voor pleit. Noord wordt, mede dankzij trekpleisters zoals de A'dam Toren, steeds populairder en dat zorgt ervoor de de pontjes overvol raken.

De pont naar Noord wordt almaar drukker en drukker. In de avonduren moeten reizigers soms zelfs een pontje overslaan. Sander Groet, één van de initiatiefnemers van de A'dam Toren, merkt het zelf ook. 'Ik heb recent al een paar keer de pont moeten missen en dat is in het verleden niet vaak gebeurd', zegt Groet. 'We hebben veel meer recreatie erbij gekregen. Noord wordt steeds drukker en we zitten nog steeds met hetzelfde aantal pontjes', voegt hij er aan toe. 

Irritatie
Ook reizigers irriteren zich aan de toegenomen drukte op de pont. En de komst van de A'dam toren maakt dat er nog veel meer mensen naar Noord willen. Groet hoopt dan ook dat er extra verbindingen komen. 'Ik ben al heel lang aan het pleiten voor een brug. Nou blijkt een brug op deze centrale as lastig, dus dan maar een passage. Dat is volgens mij ook vrij eenvoudig te realiseren', denkt Groet.

Lees ook: Mogelijkheden brug over het IJ gepresenteerd

'Metro geen oplossing'
Volgens wijkvereniging Overhoeks zou een versnelde aanleg van het metrostation Sixhaven in Noord de oplossing kunnen zijn voor het probleem, maar daar is Groet het niet mee eens: 'Een metro is geen oplossing. Daar heb je als fietser niet zoveel aan en het is betaald. Het is geen gratis verbinding en ik vind dat Amsterdam Noord recht heeft op een gratis overtocht. Bovendien rijdt een metro 's nachts vaak niet en ook 's nachts willen mensen zich verplaatsen.' 

Lees ook: 'Stad gaat serieus kijken naar bruggen over IJ'

Noodzaak
Hij vindt in ieder geval dat de gemeente zo snel mogelijk in actie moet komen. 'De noodzaak is er, dus nu gewoon aan de slag en niet eeuwig maar weer onderzoeken en rapporten, want anders zijn we over drie jaar nog steeds over dit onderwerp aan het praten. Terwijl er nu gewoon wat moet gebeuren.'