Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners IJburg vrezen komst statushouders

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 17 juni 2016, 19.33 uur

Bewoners op IJburg vrezen voor de komst van ruim 300 woningen die bedoeld zijn voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning en studenten. De woningen komen op een kavel in de Daguerrestraat te staan, maar volgens de bewoners past dat absoluut niet in de buurt.

Nieuwe woningen
De komende jaren bouwt de gemeente 2700 extra woningen speciaal voor jonge statushouders. De vluchtelingen met een verblijfsvergunning komen allemaal te wonen in gemixte gebieden met studenten en jongeren, in totaal gaat het dan om 5400 nieuwe woningen. 320 daarvan komen dus aan de Daguerrestraat te staan.

Aantal te hoog
Buurtbewoner Janneke Hekhuis vindt vooral het aantal te hoog: 'Statushouders zijn welkom er zijn er een hele hoop en die moeten op gevangen worden en ook hier, alleen 320 is echt teveel.' De buurt vreest niet alleen voor de hoeveelheid woningen, maar ook de samenstelling van de groep statushouders baart hen zorgen. 'Het probleem is dat het een homogene groep jonge mannen zijn. We hebben hier al best veel last van hangjongeren. Als je de voorzieningen nog meer beperkt, is de kans groot dat dat weer erger wordt', zegt Hekhuis.

De buurt vindt dat andere plekken op IJburg veel geschikter zijn dan deze specifieke plek. 'We hebben juist aangegeven: we willen het wel, alleen niet zoveel. Dus not in my backyard gaat niet op', aldus Janneke Hekhuis. De buurt vindt 80 statushouders aan de Daguerrestraat voldoende.

Petitie al 500 keer ondertekend
De bewoners zijn een petitie gestart die inmiddels ruim 500 keer ondertekend is. Volgende week willen ze die aanbieden aan het college, in de hoop dat er uiteindelijk minder woningen komen. Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens wil nog niet op de bezwaren van de buurt ingaan, hij wil eerst met ze om de tafel.