Start van hoofdcontent

Stad

nl

Terreurverdachte Mohamed B. in hoger beroep toch veroordeeld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 juni 2016, 13.38 uur

Terreurverdachte Mohamed B. (28) is in hoger beroep toch veroordeeld. Het gerechtshof in Den Haag heeft hem vandaag een jaar celstraf opgelegd, omdat hij zich had voorbereid om een terroristisch misdrijf te plegen.

De rechtbank in Rotterdam sprak B. vorig jaar september nog vrij. Zijn advocaat André Seebregts had toen met succes aangevoerd dat zijn cliënt zich weliswaar op Facebook had voorgedaan als een radicale jihadist, maar dat hij dit vooral had gedaan om indruk op anderen te maken. Hij had de plannen niet echt willen uitvoeren.

Lees ook: Terreurverdachte repte in notitieboekje over IS

Lees ook: Terreurverdachte deed stoer met IS-eed: 'Indruk maken op vrouwen'

Het hof vindt het niet aannemelijk dat het alleen om fantasie en grootspraak van B. ging. De rechters komen tot die conclusie op basis van de vele chatberichten en op wat hij in zijn notitieboekje heeft opgeschreven.

Volgens het hof heeft de terreurverdachte in de loop van 2014 via Facebook geïnformeerd naar beeldmateriaal over het maken van explosieven. Ook schreef hij een recept voor een zogenoemde flessenbom in een notitieboekje. Het hof is ervan overtuigd dat B. een bom op enig moment wilde gebruiken voor een aanslag op agenten of een ambassade.

In oktober 2014 werd de illegaal in Amsterdam verblijvende B. opgepakt. Dat gebeurde na een tip van geheime dienst AIVD. Hij heeft bijna een jaar in voorarrest gezeten.