Start van hoofdcontent

Stad

nl

400 euro boete voor Poolse bommelder Schiphol

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 juni 2016, 19.20 uur

De 25-jarige Poolse Radoslaw S. moet een boete van 400 euro betalen omdat hij op 12 april van dit jaar werd aangehouden op Schiphol, nadat hij vertelde dat hij een terrorist was en een bom bij zich droeg.

Op de bewuste dag zou S. kort voor 22.00 uur in dronken toestand tegen de marechaussee hebben geroepen: 'I am a terrorist.' Vragen van de marechaussee of hij een bom bij zich had beantwoordde hij in eerste instantie met een ja, daarna zou S. hebben ontkend. Maar het kwaad was al geschied: Schiphol werd hermetisch afgesloten uit angst voor terreur. Nog geen drie weken daarvoor werd Brussel getroffen door aanslagen, waardoor de veiligheidsdiensten op scherp stonden.

Lees ook: Schiphol urenlang deels dicht door verdachte situatie: drie mannen opgepakt

Geen herinnering
De afsluiting van Schiphol duurde tot 1.30 uur die nacht. De melding bleek loos alarm. De volgende dag meldde het Openbaar Ministerie (OM) dat de verdachte een Poolse man was zonder vaste woon- en verblijfplaats. S. kan zich niets herinneren van de bewuste avond, zo vertelde hij dinsdag in de rechtbank. Hij zou zich kapot schamen voor zijn actie. 'Ik begrijp niet hoe zoiets gebeurd is door mijn toedoen. Ik weet hoe gevoelig de situatie in Europa', zei Radoslaw tegen de rechter. 


Lees ook: Dakloze Pool verantwoordelijk voor afsluiting Schiphol

De officier van justitie vertelde het Radoslaw kwalijk te nemen dat hij met het oog op de aanslagen in Brussel roept dat hij een terrorist is. het OM eiste een taakstraf van 100 uur, die S. zou mogen uitvoeren in Polen. De rechtbank vond een boete van 400 euro passend. 'U zal het niet zo bedoeld hebben', vertelde de rechter tijdens de uitspraak. 

AT5-verslaggever Robin van Hijfte was aanwezig in de Haarlemse rechtbank. Lees hieronder het verslag terug.

Martin Damen