Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse Britten lijken niet bezorgd over Brexit: 'Dan importeer ik toch wat anders?'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 juni 2016, 19.29 uur

Het zal je niet ontgaan zijn, de Brexit. Groot Brittannië stemde gisteren vóór een vertrek uit de EU en dit zou forse gevolgen kunnen hebben voor de Britten en de rest van Europa.

Zou. Want wat een Brexit nou precies voor de Britten gaat betekenen, is nog onduidelijk. En dat geldt dus ook voor de kleine tweeduizend Britse expats die hier in de stad wonen. Maar echt bezorgd lijken de Engelsen die wij vandaag spraken nog niet.

Op Schiphol reageren Britse reizigers nog wisselend. 'Alleen een idioot zou tegen de EU stemmen', meent een vrouw. Maar iemand anders noemt de Brexit juist 'briljant'.

Gunstig
Linda Sargent is een Britse die al vijftien jaar in de stad woont. Stemmen mocht ze niet, maar meeleven deed ze des te meer. 'Ik was verbaasd, verrast maar vooral heel blij', vertelt ze. 'Bang voor gevolgen ben ik niet. Als Engelse ponden minder waard worden is dat gunstig voor me. En grotere bedrijven dan de mijne zullen meer last hebben van eventuele handelsrestricties dan ik.'

Ook een Engelse bezoeker is opgelaten. 'Ik heb hier twee bedrijven gehad. Een Brexit had me toen ter tijd niet tegengehouden.' 'Ik denk niet dat ze al te veel mensen boos willen maken. Iedereen wil dat dit zo soepel mogelijk verloopt', vervolgt Linda. 'En als ik straks geen marmelade meer mag importeren, dan importeer ik toch wat anders?'