Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Amsterdamse ontvoering speelde rol bij liquidatie Utrecht'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 juni 2016, 13.33 uur

De liquidatie van Ranko Scekic in Utrecht woensdagavond kan mogelijk gelinkt worden aan een ontvoering in 2009 in Amsterdam.

Dat schrijft De Telegraaf. Een getuige in het liquidatieonderzoek 26Koper zou hierover een verklaring hebben afgelegd bij de recherche. Scekic zou als mogelijk liquidatiedoelwit worden geobserveerd en gefotografeerd door de Utrechtse verdachten in de zaak 26Koper. 

Ontvoering
Een goede kennis van Scekic, Ebrahim B., heeft vorig jaar in gesprekken met de recherche verteld waarom hij en de anderen op een dodenlijst stonden. B. vertelde dat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontvoering van coffeeshophouder Faggouss uit Amsterdam in 2009. Faggouss was in die tijd eigenaar van coffeeshop Goed Goed. Hij werd in totaal vier maanden lang vastgehouden in België en wist uiteindelijk zelf te ontsnappen. Vier Joegoslaven kregen celstraffen uiteenlopend van 6 maanden tot en met 6 jaar opgelegd. 

Groot conflict
Ebrahim B. heeft tegen de recherche gezegd dat de ontvoering van Faggouss de basis is voor een groot conflict. Vanwege dit conflict werden meerdere mannen, waaronder de doodgeschoten Scekic, geobserveerd. Scekic zou ook informatie hebben gehad van drugsactiviteiten van verdachten uit 26Koper-zaak. 

Scekic had volgende week moeten getuigen bij de rechter-commissaris. In mei werd ook al een ’26Koper’-crimineel doodgeschoten.

Onderwereld
De 26koper-zaak draait om een groep die in juli vorig werd aangehouden met een grote hoeveelheid wapens op zak. Onderzoek van de politie leverde nog wapens op. De groep wordt ervan verdacht meerdere liquidaties te hebben voorbereid in de onderwereld.