Start van hoofdcontent

Stad

nl

Branchevereniging pleit voor betere voorzieningen voor touringcars

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 juni 2016, 20.21 uur

Touringcars zorgen nog steeds voor grote problemen in de binnenstad. Chauffeurs laten toeristen op de meest vreemde plekken in of uit stappen en dat zorgt nog steeds voor veel overlast en gevaarlijke situaties. De gemeente vindt dat het al genoeg doet om de problemen aan te pakken, maar daar is de branchevereniging voor touringcars het niet mee eens.

'We hebben al een aantal plekken aangewezen waar ze mogen stoppen en toeristen in en uit kunnen stappen. Er zijn ook parkeergarages in de hele stad, zowel bij de terminal als onder het Museumplein. We doen dus genoeg voor de touringcars om ze te faciliteren, maar dan moeten ze er wel gebruik van maken en niet de regels aan hun laars lappen', aldus D66-raadslid Jan-Bert Vroege

Lees ook: 'Dit jaar minder touringcars in binnenstad'

Touringcar-branchevereniging KNV Bus denkt daar echter heel anders over. 'Een parkeergarage zoals bij het Museumplein is schreeuwend duur, daar komt geen bus. Daar willen chauffeurs niet naar toe. Die hebben een budget gekregen om te parkeren en voor kleine onkosten, maar niet voor een schreeuwend dure parkeergarage waar niets voor hen is', aldus Carlo Cahn.

Cahn pleit daarom voor betere voorzieningen bij parkeerplekken. Alleen op die manier kun je er volgens hem voor zorgen dat buschauffeurs ook echt naar die plekken gaan. 'Er zijn bijvoorbeeld evenementenparken in Nederland waar chauffeurs een plek hebben waar ze makkelijk kunnen blijven voor een paar uur. Plekken waar sanitaire voorzieningen zijn of waar een kiosk staat. Dat soort faciliteiten voor touringcars zijn nodig.'

Busstewards
Stichting Welkom Amsterdam ziet een andere oplossing voor het probleem. De stichting zet al een aantal jaar busstewards in die chauffeurs naar de juiste parkeerplekken wijzen. De stewards zijn volgens de stichting een succes, maar moeten wel op meer plekken in Amsterdam ingezet worden. 'Na de zomer horen we van de gemeente of er meer geld beschikbaar komt om het project te kunnen uitbreiden', vertelt Guido Frankfurther van de stichting.