Start van hoofdcontent

Stad

nl

Extern onderzoek naar omstreden organisatie Kansrijk

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 juni 2016, 21.40 uur

De gemeenteraad heeft vanmiddag ingestemd met een extern onderzoek naar Kansrijk, een organisatie in Zuidoost die verantwoordelijk was voor armoedebestrijding. Kansrijk, dat de afgelopen jaren honderdduizenden euro's subsidie ontving, kwam in opspraak nadat bleek dat de administratie een zooitje was. Zo waren er vele onverklaarbare bonnetjes, variërend van etentjes tot zelfs een bruidstaart.

Het is de zoveelste keer dat een goedbedoeld project in Zuidoost tot opschudding leidt. D66 ontving zelfs meerde signalen dat Kansrijk bezig is, vooruitlopend op het onderzoek, het archief te wissen. 'Ondertussen hebben ons mails bereikt waarin gezegd wordt dat bij kansrijk begonnen is met schonen archief. Toen schrokken we helemaal erg', aldus raadslid Mascha ten Bruggencate.

Lees ook: 'Zuidoost steelt ideeën succesvolle bedrijfjes'

Alle partijen in de gemeenteraad willen nu een extern onderzoek. In mei trad de net aangetreden stadsdeelbestuurder Remco van Dijk nog af, nadat een meerderheid in Zuidoost juist tegen zo'n extern onderzoek had gestemd. Van Dijk verweet zijn collega-bestuurders in een emotionele betoog een gebrekkige bestuurscultuur en wilde daarom niet op het pluche blijven zitten. 

Leek een onderzoek toen nog ver weg. Inmiddels zou Muriël Dalgliesh, voorzitter van de bestuurscommissie Zuidoost, daar opeens wel voor te porren zijn. Komende maanden zal dit worden uitgevoerd.