Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opnieuw vier jaar cel voor Amsterdammer in 'webcamzaak'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 juni 2016, 16.32 uur · Foto: Flickr / Maik Meid

De 42-jarige Amsterdammer Michel S. is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, in de zogenoemde webcamzaak.

Hiermee bevestigde het gerechtshof in Amsterdam het vonnis van de rechtbank, die eerder bewezen vond dat S. een groot aantal kinderen heeft verleid of gedwongen tot seksuele handelingen voor de webcam. Het Openbaar Ministerie (OM) had in de hoger beroepszaak eveneens vier jaar cel geëist. Ook moet S. zich na zijn celstraf drie jaar laten behandelen bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg om herhaling te voorkomen.

S. wordt verantwoordelijk gehouden voor 32 individuele tienerslachtoffers, zowel jongens als meisjes, in de periode 2005-2013. De rechtbank sprak hem in drie zaken vrij. Hij stond verder terecht voor het hebben, maken en verspreiden van kinderporno.

Lees ook: Amsterdammer verdachte in grote misbruikzaak 400 kinderen

Het OM had begin vorig jaar bij de rechtbank ook tbs met dwangverpleging geëist en ging in beroep toen dit niet werd opgelegd. De rechters zagen hiervan af omdat er bij S. geen psychische stoornis is vastgesteld. S. is begin dit jaar opnieuw onderzocht bij het Pieter Baan Centrum en de deskundigen kwamen toen tot dezelfde conclusie. Daarop zag de advocaat-generaal ook af van tbs en ging hij mee met het vonnis van de rechtbank, die oordeelde dat ambulante behandeling afdoende was.

Het hof schaarde zich vervolgens ook achter het oordeel van de rechtbank, bleek donderdag.