Start van hoofdcontent

Stad

nl

65 jaar Hazes: 'Die anekdotes, dat is werkelijk gein geweest'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 juni 2016, 19.29 uur

André Hazes zou vandaag 65 jaar oud geworden zijn. Een mooie aanleiding om anekdotes over de volkszanger op te halen met Klaas van der Veen, die samen met Hazes werkte in Café de Krommerdt.

Hazes stond daar destijds achter de bar, dat was een van zijn eerste baantjes. Klaas vertelt dat André en zijn vader in die tijd haast geen geld hadden. 'En er moest toch een biertje gedronken worden. Maar hoe kom je nou aan geld?'

Daar bedachten zijn vader iets op. 'Hij zegt tegen André: ga jij eens naar zolder en haal dat spul eens van zolder af. Dan gaan we effe een paar schoorstenen vegen, dan hebben we geld. Daar moest ik vreselijk om lachen, hoe 'ie dat verkocht dat spelletje', blikt Klaas terug.

Kort rokje
Bij de eerste paar huizen wordt niet open gedaan, maar bij een volgend huis hebben ze meer succes. 'Dus zij die trap op, staat daar een hele leuke vrouw met een heel kort rokje, meer een ochtendjasje (...) De vrouw gaat de trap op, André kijkt onder die rok en zegt tegen z'n vader: pfoe! Dus z'n vader gaat ook kijken, maar die heeft die kogel om zijn nek. Dus die kijkt ook, en die kogel gaat door een raam heen daaro.'

Lees ook: Hazes 65 jaar: Kerkklokken spelen 'Bloed, Zweet en Tranen'

'O, zegt ze, maar dat moet wel betaald worden hoor! Nou, zegt 'ie, we gaan weer weg, want we zijn een half uur geleden failliet gegaan! Dat zijn allemaal van die anekdotes die hij kon vertellen, dat is werkelijk gein geweest. Heerlijk', besluit Klaas.

Herdenking
Zoals ieder jaar kwamen bij het standbeeld van Hazes de nodige fans bij elkaar. Ook zij deelden anekdotes en mooie herinneringen met elkaar. 
abc5media_video_1