Start van hoofdcontent

Stad

nl

Betoging bij Herdenking Slavernijverleden in Oosterpark

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 juni 2016, 23.23 uur

Vanavond staat Nederland stil bij de afschaffing van de slavernij. Rondom de Nationale Herdenking werden vandaag al de nodige activiteiten georganiseerd. De herdenking begon later, omdat demonstranten de herdenking verstoorden. Zij werden uiteindelijk door de politie het park uitgestuurd.

De herdenking is dit jaar voor het eerst niet op 1 juli. En dat stuitte een aantal mensen tegen de borst. Een groep van zo'n vijftig demonstranten is bij de herdenking in het Oosterpark aanwezig om hun stem te laten horen.

Om hun ongenoegen kenbaar te maken bliezen de betogers op fluitjes en sloegen ze op pannendeksels. Bij de herdenking is de nodige politie op de been. Het is morgen exact 153 jaar geleden dat de Nederlandse regering de slavernij afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Rond 19.45 uur greep Van der Laan in en liet hij de demonstranten weghalen door de politie.

Kinderherdenking
Er is meer uniek aan deze editie van de herdenking. Zo werd er voor het eerst dat er ook een speciale herdenking voor kinderen georganiseerd. Tientallen kinderen kwamen daarvoor vanochtend op het Surinameplein bij elkaar.

'Het is goed om álle kinderen hier bij te betrekken', vertelt actrice Gerda Havertong die bij de herdenking aanwezig was. 'Van sommige kinderen waren voorouders misschien slavendrijvers. En andere zijn weer nazaten van slaven. Het is een geschiedenis van ons allemaal.'
abc5media_video_0