Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Als de herdenking volgend jaar weer op 30 juni is, komt er weer gedonder'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juli 2016, 20.18 uur

Gisteren was de herdenking, vandaag de viering. De afschaffing van de slavernij werd vandaag, traditiegetrouw, gevierd in het Oosterpark. Toch werd er nog veel gepraat over de herdenking van gisteren.

Voor het eerst vonden herdenking en viering namelijk op twee aparte dagen plaats. Het feit dat de viering niet langer op 1 juli, de datum waarop de slavernij werd afgeschaft, wordt gehouden stuitte sommige mensen tegen de borst. Tijdens de herdenking gisteren werd dan ook luidruchtig geprotesteerd. Demonstranten moesten uiteindelijk zelfs door de politie op afstand gezet worden, nadat de herdenking was stilgelegd. 

Chaotische taferelen dus. Maar het protest is terecht, meent coördinator Iwan Leeuwin. 'Probeer 4 mei eens naar 2 mei te verplaatsen. Dan breekt de hel los in Nederland!' Stelde hij donderdag. 

Boodschap
'Geslaagd', noemt Leeuwin het protest vrijdag. 'Het is ons gelukt om duidelijk te maken richting de organisatie dat ze een vreselijke vergissing hebben gemaakt. Jammer dat veel mensen zich er aan hebben gestoord. Maar verzet is nou eenmaal verzet.'

Lees ook: Demonstranten weggestuurd bij Herdenking Slavernijverleden in Oosterpark

Weer gedonder
Na het overhandigen van een petitie had het protest echter wel wat rustiger mogen verlopen, erkent Leeuwin. 'Ik heb geprobeerd tegen de mensen te zeggen dat we moesten kalmeren. Maar iedereen was daar individueel aanwezig. (...) Twee a drie mensen hebben besloten de herdenking niet meer op 1 juli te houden', vervolgt Leeuwin. 'Weet je. Als het volgend jaar weer op 30 juni gebeurt, is er weer gedonder. En dat willen we niet. Dat wil de burgemeester ook niet. Dus ik hoop dat het NiNsee (het kenniscentrum voor slavernijverleden red.) dat ook begrijpt.'