Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgen bij bewoners om mogelijke gebedsoproepen Westermoskee

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 juli 2016, 20.06 uur

Er komen mogelijk toch gebedsoproepen vanuit de minaret van de Westermoskee. Voorafgaand aan de bouw gaf het toenmalig moskeebestuur nog aan juist geen hoorbare gebedsoproepen te willen. Het huidig bestuur denkt daar nu anders over.

De Vereniging van Eigenaren (VVE) van het naburige wooncomplex is bezorgd en wil in overleg. Maar dat komt tot nu toe niet van de grond. De Westermoskee opende pas in april dit jaar de deuren. Maar er werd al sinds 1997 over gesproken. Door conflicten binnen het bestuur en met stadsdeel en woningcorporatie lag de bouw stil tot in 2013.

Maximale juridische ruimte
Hoewel de buurtbewoners de moskee an sich prachtig vinden, zijn ze overvallen door het voornemen tot gebedsoproep. 'Waarbij ook gemeld is dat ze daarbij de maximale juridische ruimte willen gebruiken', zegt Bart Verouden van de VVE Piri Reïs. Of dat inhoudt dat ze vijf keer per dag en met maximaal aantal decibellen willen oproepen, weet Verouden niet. 'Dat is precies wat wij willen weten. Wij maken ons zorgen want dat soort horrorscenario's gaan natuurlijk meteen door je hoofd.'

Proberen contact te leggen
Al een tijd probeert de VVE in contact te komen met het bestuur van de moskee, maar dit leidt niet tot duidelijke antwoorden. 'Leden van de VVE hebben een mail gestuurd naar moskeebestuur, om de officieuze uitspraak van het bestuur bevestigd te krijgen. Zij reageren met dat ze eerst naar de gemeente stappen met hun voorstel. En pas daarna, als alles in kannen en kruiken is, willen ze ons informeren. Dat is geen dialoog wat mij betreft', vindt Verouden.

Gezamelijke oplossing
De bewoners benadrukken dat zij graag in gesprek willen om samen te zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Voor de bewoners komt het voorstel van de moskee als een verrassing. 'Als er een moskee zou komen, zou het een stille zijn. Dit is herhaaldelijk gezegd door het toenmalige moskeebestuur. Wij maakten ons daarom geen zorgen. Er zijn in Amsterdam veel moskeeën en die zijn allemaal stil. Dus de kans dat er geluidsoverlast zou zijn heb ik niet groot ingeschat', zegt Verouden. 

Stadsdeel West laat in een reactie aan AT5 weten dat zij de Westermoskee hebben verzocht om eerst in overleg te treden met de buurt. Het moskee-bestuur zelf was voor AT5 niet bereikbaar voor commentaar.