Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeente wil schulden van Amsterdammers overnemen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 juli 2016, 12.07 uur

De gemeente wil Amsterdammers met schulden helpen door hun schulden over te nemen. SP-wethouder Arjan Vliegenthart dient hiervoor een voorstel in bij het kabinet, zodat het de problematische schulden die burgers hebben bij het Centraal Justitieel Incasssobureau (CJIB) kan overnemen en dan zelf regelt of en hoe er wordt betaald.

Als het proefproject een succes wordt, wil de gemeente in de toekomst alle overheidsschulden van Amsterdammers die in de problemen zitten over te nemen, meldt het NRC. Volgens de Nationale Ombudsman, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en de Algemene Rekeningkamer gaat er te veel mis. Vliegenthart vindt dat de gemeente het beter zelf kan proberen, omdat het haar burgers beter kent.

Lees ook: Te veel Amsterdammers schamen zich voor schulden: 'Wij willen u helpen'

'Als je voor mensen oplossingen probeert te bedenken, krijg je bij de Belastingdienst of het CJIB vaak als reactie Computer says no. Mensen raken dan steeds verder klem, de overheid wordt deel van het probleem. Wij zijn als gemeente geen betere incasseerder, je mag van ons wel verwachten dat wij onze burgers kennen. Wij bieden ze één loket: voor de incasso’s, de hulpverlening en om mensen aan het werk te helpen', aldus de wethouder in de krant.

'Als het nodig is, kunnen ze bijvoorbeeld een tijdje uitstel van betaling krijgen. Het wordt menselijker en je biedt perspectief. Daar krijg je minder huisuitzettingen van en minder kosten voor de maatschappelijke opvang.'