Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wethouder Ivens over plaatsen statushouders IJburg: 'Communicatie moet echt beter'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 juli 2016, 19.51 uur

Wethouder Ivens (Wonen) heeft beloofd nog eens goed te kijken hoeveel statushouders er gaan wonen op IJburg. Ook zullen buurtbewoners voortaan beter en sneller geïnformeerd worden.

Ophef
Afgelopen maand ontstond flinke ophef toen bleek dat er 320 woningen gepland staan op een leegstaand kavel. Mogelijk worden dat er minder, zodat een bestaand speelterrein voor kinderen kan blijven. 'Dit is midden in woonwijk, vindt u het zelf een goed plan om 320 eenpersoons units, zonder buitenruimten en groen, in zo'n kinderrijke buurt te zetten?', vroeg een bewoner vanmorgen tijdens een raadscommissie aan Ivens.

Lees ook: Bewoners IJburg vrezen komst statushouders

Een andere bewoner vertelde dat het plan van Ivens vraagt om moeilijkheden: 'Het opproppen van jongeren op een kavel in goedkope huisvesting te midden van kinderrijke aandachtsbuurt is niet wat wij verstaan onder een warm welkom. Dit vraagt om stigmatisering van kwetsbare groepen.'

Alternatief plan
De bewoners hebben een alternatief plan ingediend, waarbij de woningen worden verspreid over meerdere locaties. Wethouder Ivens zegt hiernaar te gaan kijken: 'Wij nemen de input van bewoners serieus. Zij komen ook met het voorstel voor andere locaties. Daar willen we graag naar kijken. Van aantal locaties weet ik dat ze niet kansrijk zijn, een aantal zijn we nader aan het bekijken. We blijven met de mensen op IJburg in gesprek.'

Lees ook: VVD vindt plan voor asielzoekers met verblijfsvergunning op IJburg 'too much voor deze buurt'

Het zal nog enige tijd duren voordat er definitief duidelijkheid komt. Ivens gaf vanmorgen ook toe dat de communicatie beter moet: 'U kunt zich enigszins voorstellen dat ook ik die conclusie trok na een pittige bewonersavond op IJburg. Dit moet echt beter.' Zo wordt er voortaan een bewonersavond georganiseerd, voordat er een definitief besluit wordt genomen. Buurtbewoners krijgen dan vooraf de kans mee te praten en zorgen te uiten.