Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oplevering Noord/Zuidlijn weer uitgesteld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 juli 2016, 15.23 uur

Het moment dat de eerste treinen over de Noord/Zuidlijn rijden is opnieuw uitgesteld. De nieuwste prognose is dat het eerste metrostel op z'n vroegst op 22 juli 2018 over het spoor rijdt.

Het miljardenproject zou eigenlijk oktober 2017 worden opgeleverd. Maar ook dit was een uitgestelde datum. De opleverdatum is al meerdere keren opgeschoven. 'Het blijft een Olympische opgave', herhaalde wethouder Litjens tijdens een persconferentie. 'De Amsterdammer heeft inmiddels recht op de Noord/Zuidlijn', voegde hij er aan toe.

Lees ook: Minimale kans dat Noord/Zuidlijn op tijd wordt opgeleverd: 'Olympische opgave'

Niet nóg duurder
Alle feiten die nu bekend zijn en dus ook tegenslagen zijn volgens de wethouder mee berekend bij het vormen van een nieuwe datum. Ook het faillissement van onder meer Imtech is meegewogen. De extra kosten die hierbij komen kijken kunnen worden opgevangen in het huidige budget. Toch beloofde de wethouder dat de vertraging niet zal leiden tot nog hogere kosten. 'De extra kosten van deze vertraging kunnen worden opgevangen binnen het huidige projectbudget van 3,1 miljard.'

Tegenslagen
Vorig jaar werd al bekend dat er een minimale kans is dat de streefdatum van 1 oktober 2017 gehaald zou worden. Die kans was voorheen 50 procent, maar was gezakt naar 5 procent. De aanleg van de metrolijn kende veel tegenslagen, waardoor de kosten continu stegen en ook de opleverdatum steeds werd verschoven.