Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Opnames voor Hitman's Bodyguard zitten er bijna op

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 juli 2016, 18.11 uur

Een achtervolging over de Reguliersgracht en een schietpartij op Roeterseiland. Niet eerder waren filmopnames in de stad zo omvangrijk als bij de blockbuster The Hitman's bodyguard.

Langs het IJ vonden gisteren opnames plaats op een van de laatste draaidagen voor de film. Een bus vol nonnen én hoofdrolspelers Samuel L. Jackson en Ryan Reynolds begaven zich onder meer op de set.

De opnames leveren Amsterdam, behalve een hoop aandacht in een grote Hollywoodprodcutie, ook een flinke som geld op. Ten minste, dat becijferde Amsterdams eigen 'filmcommissaris' Simon Brester gisteren al. Volgens hem houden Amsterdamse ondernemers en het midden- en kleinbedrijf in de stad zo'n drie miljoen euro over aan de opnames. 

Lees ook: Amsterdam (vooral in Azië) populair filmdecor: hoe kan dat?

Daar staan dan wel de nodige wegafzettingen en omleidingen tegenover. 'Er zijn natuurlijk altijd mensen die mopperen en brommen over het feit dat ze ergens niet langs kunnen', stelt Brester. 'We weten dat er overlast is en we proberen iedereen zo goed mogelijk van te voren te informeren. Ter plaatse vertellen we dat ook en het is echt in ieders belang dat je niet zomaar de set op kunt lopen. Tijdens een achtervolging wordt er natuurlijk best hard gereden.'

Lees ook: Auto scheurt over fietsen Reguliersgracht in voor The Hitman's Bodyguard

De komende dagen zullen er nog enkele stuntscenes worden opgenomen in de stad. Daarna is het, voorlopig, even gedaan met de actie.