Start van hoofdcontent

Stad

nl

TakeCareBNB zoekt logeeradressen voor asielzoekers

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 juli 2016, 14.27 uur

Vluchtelingen in je eigen logeerkamer in plaats van in volle asielzoekerscentra. Een jaar geleden werden nogal wat kanttekeningen geplaatst bij dit idee maar inmiddels heeft de stichting TakeCareBNB al 20 vluchtelingen gekoppeld aan Amsterdamse gezinnen. De organisatie zoekt meer logeeradressen en dat deden ze met een picknick in het Westerpark.

Marga is aanwezig en overweegt een bed beschikbaar te stellen in haar huis: 'Moet je luisteren. Dit is al een jaar aan de gang. Dat je naar de tv kijkt en volschiet. Ik heb ruimte over. Ik moet wat doen in plaats van dat die mensen in grote kampen worden gezet waar ze volgens mij ook nog alleen maar zieker van worden.' Maja Grcic van TakeCareBNB: 'Wat we minstens vragen is wel een kamer. Een extra kamer, dus niet alleen een bank. En het gaat om een periode van maximaal drie maanden.

Familie
Twee gevluchte Irakezen, Ahmed en Monjid, hebben een logeeradres via TakeCareBNB, sinds 5 weken logeren ze bij gastgezin Hodgkin in de Watergraafsmeer: 'Het is heel relaxt. Eindelijk zitten we tussen de Nederlandse mensen. Dus kunnen we nu echt integreren', aldus Ahmed. Het is meer dan dat zegt Monjid: 'Het is als een familie. We eten samen we. We praten met elkaar. Soms gaan we samen op pad. Je leeft met een familie. Dat gevoel geven ze je ook.' 

Plezier
Ook de familie Hodgkin is blij met de keuze: 'Ik heb eigenlijk heel veel plezier gehad aan die twee jongens. Ze zijn voorzichtig en gevoelig voor ons en hoe wij dingen doen. We eten een keer of vier per week samen, zij koken ook af en toe en op zondag eten ze mee met het grote gezin.'  Lang zal de logeerpartij niet meer duren, want Monjid en Ahmed hebben een huis in Amersfoort. Eind augustus gaan ze die kant op.

Op dit moment is er een wachtrij met asielzoekers en daarom zoekt TakeCareBNB nieuwe gastouders. Die kunnen zich aanmelden via de website Takecarebnb.com.