Start van hoofdcontent

Stad

nl

Turken het Mercatorplein op na mislukte coup

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 16 juli 2016, 12.45 uur

Turkse Amsterdammers zijn vannacht toeterend de straat op gegaan tijdens en na de mislukte coup in Turkije. Tientallen Turken, aanhangers van Erdogan, verzamelden zich op het Mercatorplein en op de Dam.

Auto's blokkeerden de wegen rond het plein en mensen dansten op straat en zwaaiden met Turkse vlaggen. Ook werd er gezongen en getoeterd. Volgens de maker van de video waren de feestvierders aanhangers van Erdogan.

Schiphol
Vluchten van en naar Turkije werden vannacht stilgelegd. Vanochtend kwamen de meeste vluchten naar Turkije weer op gang. Alleen naar Istanbul wordt nog niet gevlogen en Transavia vliegt helemaal niet naar Turkije. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt er geadviseerd alleen naar Ankara of Istanbul te reizen als dat strikt noodzakelijk is. De eerste vluchten naar Antalya en Bodrum zijn inmiddels vertrokken. Reizigers van TUI die niet meer naar Turkije willen, kunnen omboeken of hun geld terugkrijgen.

Afgelopen nacht heeft een deel van het Turkse leger geprobeerd de macht te grijpen. De coup in Turkije heeft volgens het Turkse staatspersbureau aan bijna 200 mensen het leven gekost. In Istanbul en Ankara is hevig gevochten en zijn er beschietingen geweest. Na de mislukte coup zijn er ruim 1500 arrestaties verricht, de meesten militairen.

Vannacht ook Turken de straat op in Amsterdam @AT5 #mercatorplein #Turkije pic.twitter.com/C1gqSUz3AW

— Hidde Nieuwland (@HiddeHiddeHidde) July 16, 2016

@AT5 jullie worden gemist pic.twitter.com/Ci3g0aluUE

— Kovboy'un abisi (@Mr_S_Simsek) July 16, 2016