Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Oud-voorzitter Ajax Uri Coronel (69) overleden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 juli 2016, 19.29 uur

Oud-voorzitter van Ajax Uri Coronel is vanmiddag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigen bronnen rondom de familie aaan AT5. Coronel bekleedde meerdere functies binnen de club maar was bovenal een hartstochtelijk supporter.

Coronel was tussen 1989 en 1997 bestuurslid van de club, hem wordt een grote rol toegeschreven bij de verhuizing van De Meer naar de Arena. Coronel vond dat Ajax een nieuw, groot stadion nodig had om door te kunnen groeien. 

Bij zijn vertrek in 1997 liet hij weten alleen nog als fan terug te keren, in de leden. Dat hield hij vol tot 2007, Coronel werd gevraagd om het reilen en zeilen van de club door te lichten en met een advies te komen. Het rapport dat Coronel en zijn commissie schreef leidde destijds tot het aftreden van John Jaakke en Maarten Fontein.

Het bleek ook de opmaat te zijn naar het voorzitterschap, een functie die Coronel van 2008 tot 2011 bekleedde. Als voorzitter kreeg Coronel vooral te maken met Johan Cruijff, de impasse tussen de twee had uiteindelijk het vertrek van Coronel als gevolg. 

Hij werd na zijn voorzitterschap erelid van Ajax. In zijn laatste jaren was hij ook nog actief als voorzitter van de Raad van Toezicht van dierentuin Artis.