Start van hoofdcontent

Stad

nl

VVD: 'Buitenlandse bedelaars zijn ongewenst en moeten uitgezet worden'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 20 juli 2016, 10.56 uur

Het moet afgelopen zijn met de buitenlandse bedelaars in de stad, vindt de VVD. Het zijn wat raadslid Dilan Yeşilgöz betreft ongewenste vreemdelingen die uitgezet moeten worden.

Bedelaars zijn veel actief in treinen en winkelcentra waar ze met zielige verhaaltjes op briefjes de mensen om geld vragen. De toon daarbij is vaak agressief en intimiderend. Als ze betrapt worden, volgt er nu nog een boete en mogen ze zich 24 uur niet op die plek laten zien. 

En dat mag allemaal best wat strenger, vindt Dilan Yeşilgöz. 'Roemeense of Bulgaarse bedelaarsbendes zijn criminele organisaties die niets in Amsterdam te zoeken hebben. Wat ons betreft worden ze in het geval van heterdaad direct teruggestuurd naar hun land van herkomst en komen ze Nederland voorlopig niet meer in.'

Werken in netwerken
De VVD wil ook dat het netwerk achter de bedelaars wordt onderzocht. Ze opereren vaak in groepen en het vermoeden is dat ze een deel van de opbrengsten moeten afstaan. In Buitenveldert is bijvoorbeeld ook een groep bedelaars actief, zo bleek vorige maand.

'En als mensen weigeren om geld te geven worden ze gewoon heel erg boos', zei een ondernemer in juni tegen AT5. 'Als je naar ze kijkt worden ze kwaad omdat je ze aankijkt. Dan gaan ze bewegingen maken en komen agressief op je af gelopen. Ze maken de beweging alsof ze een pistooltje trekken.'

abc5media_video_0

TinYee Tang